Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Angajații din serviciul public își vor putea procura locuință la jumătate de preț

© Sputnik / Miroslav RotariЖилой дом
Жилой дом - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Statul urmează să le compenseze angajaților din serviciul public jumătate din creditul luat pentru procurarea locuinței în cadrul Programului „Prima casă".

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Angajații din serviciul public vor beneficia de facilități la procurarea locuinței în cadrul programului „Prima Casă". Compensația fi acordată însă atâta timp cât beneficiarul va rămâne angajat în sectorul de stat.

Statul le va compensa acestora 50 la sută din creditul ipotecar luat pentru procurarea locuinței. În acest scop, Guvernul a aprobat în ședința de miercuri Regulamentul privind modul de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima casă". Acest proiect se va numi „Prima casă 2".

De compensaţii vor putea beneficia angajații autorităţilor și instituţiilor publice finanţate integral din bugetul public naţional, ai instituţiilor medico-sanitare publice și ai celor de învăţământ superior de stat cu autonomie financiară, care activează de cel puţin un an în sectorul public.

Iulia Costin - Sputnik Moldova
Câte familii au beneficiat de programul „Prima Casă"

Costul locuinţei nu va depăşi 600 mii de lei. Suma totală a compensației va fi distribuită pentru 25 de ani. Compensația va fi acordată lunar, de la aprobarea cererii pentru finanţare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar. În cazul achitării anticipate a creditului, oferirea compensaţiei va fi sistată din momentul plății de către beneficiar a ultimei rate.
Compensația va fi acordată atâta timp cât beneficiarul rămâne angajat în sectorul de stat. Prin această măsură Guvernul vrea să motiveze tinerii angajați să rămână în serviciul public.

„Oferim tinerilor care lucrează în sectorul public posibilitatea să-și poată cumpăra o locuință în condiții mult mai convenabile, prin compensarea a 50 la sută din costul acestei locuințe", a spus Pavel Filip.

În bugetul pentru acest an, pentru acordarea compensațiilor în cadrul Programului „Prima casă 2" sunt prevăzute 20 milioane de lei.

Până în prezent, de programul „Prima casă" au beneficiat 146 de persoane, suma garanțiilor acordate depășind 35 de milioane de lei.

Fluxul de știri
0