Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

România, gata să acorde asistență consulară Carinei Țurcan, arestată pentru spionaj

© Photo : Guvernul RomânieiTeodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu - Sputnik Moldova
Abonare
România este gata să acorde asistență consulară Carinei Țurcan, suspectată de spionaj la Moscova. Șeful diplomației românești susține că aceasta are și cetățenie română.

CHIȘINĂU, 20 iunie – Sputnik. Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a făcut astăzi declarații în Parlament cu referire la reținerea, la Moscova, a cetățencei Carina Țurcan, originară din Moldova, suspectată de spionaj. 

Presa rusă scrie că Țurcan ar fi fost reținută și arestată vineri, 15 iunie, de FSB, însă arestarea ei a fost făcută publică abia ieri, 19 iunie. Instanța a dispus măsura preventivă de arest în privința suspectei Țurcan Carina Valerievna, până în data de 13 august. Țurcan riscă până la 20 de ani de închisoare. Potrivit presei din Rusia, femeia este bănuită de comiterea infracțiunii de spionaj în favoarea României.

Наручники - Sputnik Moldova
Rusia
O moldoveancă, suspectată de spionaj la Moscova - Detalii

Șeful diplomației române a declarat astăzi în Parlamentul de la București că, deocamdată, România nu a primit o informație oficială despre acest caz din partea Ambasadei Federației Ruse la București. 

”Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii, are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne”, a afirmat Meleşcanu, citat de Agerpres.

Ministrul român nu a exclus că pe parcursul zilei ar putea primi o informație oficială despre acest dosar. Meleșcanu a dat asigurări că România îi va oferi asistență consulară Carinei Țurcan ”pentru a se asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”.

Teodor Meleşcanu a precizat că nu a avut discuţii cu serviciile de informaţii pe marginea acestui caz şi că va avea astfel de discuţii dacă va fi cazul şi se confirmă că este o chestiune reală.

Presa rusă menționează că Țurcan ar fi avut în sarcina sa colectarea de informații care constituiau secrete de stat și s-ar face vinovată de transferarea acestora către state din Europa de Est.

Carina Țurcan și-a făcut studiile superioare la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), dar și în Spania. Totodată, pe site-ul companiei este indicat că Turcan deține cetățenia Rusiei.

Potrivit informațiilor Sputnik Moldova, Carina Țurcan a locuit în anii '90 la Chișinău și a activat în cadrul unor structuri de afaceri, iar apoi a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Centralei Termoelectrice Moldovenești de la Cuciurgan, dar și președinte al Consiliului de Directori al acestei hidrocentral, cunoscută și ca „Moldavskaia GRĂS".

Fluxul de știri
0