Traficul de ființe umane înflorește în Republica Moldova din cauza sărăciei, dar și a lipsei de informare a cetățenilor. De cele mai multe ori, victimele sunt ademenite de reclame cu locuri de muncă atrăgătoare sau sunt vândute de rude, cunoştinţe și prieteni de familie, spun experții.
Potrivit Directorului Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Lilian Levandovschi, fenomenul poate fi eradicat, iar acest lucru se va întâmpla doar atunci când fiecare cetățean va conștientiza cât de importantă este implicarea.
„Societatea trebuie să conștientizeze că fenomenul privind traficul de ființe umane nu este o problemă a statului, ci problema fiecăruia dintre noi. Societatea trebuie să nu-i stigmatizeze pe cei care au ajuns victime ale traficului de ființe umane. Doar printr-o implicare mai activă a fiecărui cetățean, acest fenomen poate fi extirpat. Doar printr-o unire a eforturilor vom putea soluționa problema. Plus la asta, cetățenii trebuie să vrea să se informeze. Și evident, atunci când economia țării va crește, oamenii nu vor mai fi nevoiți să plece peste hotare", a declarat Lilian Levandovschi în studioul radio Sputnik Moldova.