Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șocant: Legătura dintre boala Parkinson și pesticide, recunoscută oficial în Franța

© AFP 2024 / NORBERTO DUARTEPeople demonstrate against the US biotechnology giant Monsanto and its genetically modified crops and pesticides, in Asuncion, on May 25, 2015 two days after thousands of people hit the streets in cities across the world to protest against the company.
People demonstrate against the US biotechnology giant Monsanto and its genetically modified crops and pesticides, in Asuncion, on May 25, 2015 two days after thousands of people hit the streets in cities across the world to protest against the company. - Sputnik Moldova
Abonare
Țăranii francezi țin în șah noile imperii financiare controlate de companiile transnaționale. Franța recunoaște oficial că boala Parkinson este provocată de utilizarea pesticidelor în agricultură.

CHIȘINĂU, 18 iun — Sputnik. Franța recunoaște maladia Parkinson drept boală profesională a agricultorilor. Potrivit unui decret semnat de ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, care a intrat în vigoare pe 7 mai, există o legătură cauzală directă între această patologie, care este a doua boală neurodegenerativă în Franța după Alzheimer, și utilizarea pesticidelor.

Potrivit publicației Le Monde, acest lucru este un pas înainte spre recunoașterea efectelor negative ale produselor fitosanitare asupra sănătății fermierilor.

Акции протеста против продуктов с ГМО Марш против Монсанто в Берлине - Sputnik Moldova
Bayer preia Monsanto: Comisarii europeni dau undă verde creării ”monstrului” biotehnologic

Potrivit sursei, în luna februarie, un fermier din departamentul Charente, a obținut o primă victorie într-un proces intentat împotriva gigantului american Monsanto. Instanța a stabilit că Monsanto se face responsabilă pentru intoxicarea fermierului cu vaporii unuia dintre erbicidele sale, Lasso — retras de pe piață în 2007 în Franța, în timp ce despre pericolul său se știa de mai bine de douăzeci de ani.

Astfel, includerea bolii Parkinson în tabelele de boli profesionale ale persoanelor din agricultură le va oferi fermierilor diagnosticați cu această boală mai puțin de un an de la utilizarea pesticidelor să beneficieze de mai multe facilități.

”Aceasta este o recunoaștere oficială, care este de o mare importantă simbolică și este, de asemenea, modalitatea prin care un fermier ar putea fi susținut financiar, în funcție de gradul de incapacitate de a-și continua munca”, notează jurnalistul francez Guillaume Petit.

Potrivit datelor statistice, aproximativ 4900 de patologii sunt recunoscute anual drept boli profesionale în rândul agricultorilor.

Fluxul de știri
0