Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bayer preia Monsanto: Comisarii europeni dau undă verde creării ”monstrului” biotehnologic

© Sputnik / Kaveh RostamkhaniАкции протеста против продуктов с ГМО "Марш против "Монсанто" в Берлине
Акции протеста против продуктов с ГМО Марш против Монсанто в Берлине - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care compania germană Bayer preia compania americană Monsanto, astfel apare cel mai mare jucător din lume, în domeniul vânzării semințelor (inclusiv modificate genetic) și a pesticidelor.

Miercuri Uniunea Europeană a aprobat condiţionat achiziţionarea de către compania chimică germană Bayer a companiei americane Monsanto. Chiar dacă cetățenii din cadrul Uniunii Europene au expediat milioane de scrisori în care și-au manifestat îngrijorarea îfață de această tranzacție, comisarul european Margrethe Vestager a dat asigurări că acest lucru nu va afecta interesele UE.

”Cu o despăgubire în valoare de peste 6 miliarde de euro, am aprobat în mod condiționat preluarea de către Bayer a companiei Monsanto. Concurența rămâne eficientă — numărul jucătorilor cu trăsături integrate, jucătorii globali de semințe și organizațiile globale de cercetare și dezvoltare rămân aceleași”, a scris comisarul european pentru concurență Margrethe Vestager pe contul său de Twitter.

​Potrivit comunicatului publicat pe pagina Comisiei Europene în urma tranzacției apare cel mai mare jucător din lume, activ în vânzarea semințelor și a pesticidelor.

"În ceea ce privește aria geografică, Bayer realizează aproximativ 30 la sută din vânzările sale în Europa, în timp ce Monsanto realizează mai puțin de 10% din vânzările sale în Europa. Deci, cele două companii au puncte forte diferite, de asemenea, când vine vorba de mărimea lor în Europa. Dar combinate, tranzacția creează cel mai mare jucător din lume, activ în ambele domenii atât al semințelor, cât și de pesticide", menționează instituția europeană într-un comunicat.

Având în vedere că Bayer și Monsanto sunt jucători la nivel global, efectul fuziunii asupra concurenței în alte regiuni ale lumii poate fi diferit, în funcție de culturile cultivate acolo, de structurile pieței și de cadrul de reglementare.

Акции протеста против продуктов с ГМО Марш против Монсанто - Sputnik Moldova
Alarmant: SUA vrea să impună importul de alimente modificate genetic în UE

De exemplu, o mare parte din veniturile companiei Monsanto provin din comercializarea cu semințe modificate genetic. Însă, în mare majoritate, comercializarea lor în UE este interzisă. De aceea, poziția Monsanto în semințe este mai slabă în UE decât în ​​zonele în care organismele modificate genetic (OMG-urile) sunt utilizate pe scară largă.

”Ca întotdeauna, am colaborat îndeaproape cu colegii noștri din întreaga lume. Unele investigații, inclusiv de către Departamentul de Justiție al SUA, sunt în curs de desfășurare. Autoritățile din domeniul concurenței din Brazilia, China și Africa de Sud au aprobat tranzacția fiind completată cu condiții care îi preocupă pe ei în materie de concurență, dar au ținut cont, de asemenea, și de condițiile noastre”, subliniază Comisia Europeană.

Autoritatea europeană pentru concurență a primit peste un milion de petiții, e-mailuri și mesaje pe rețelele de socializare în care cetățenii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la permiterea acestei fuziuni. Mulți dintre ei au fost îngrijorați de efectele negative asupra consumatorilor și a agricultorilor prin scăderea concurenței. Însă,Tranzacția care a avut loc este cea de-a treia dintr-o serie de fuziuni care transformă radical sectorul. Anul trecut, Dow a fuzionat cu DuPont, iar ChemChina a cumpărat Syngenta. Și împreună, Bayer și Monsanto ar fi și mai mari.

Aceasta este o schimbare radicală într-un timp foarte scurt. Dar, demnitarii europeni consideră că la nivelul UE niciuna dintre aceste fuziuni nu a dus la o concurență mai redusă în ceea ce privește prețul sau inovarea în Europa.

Agricultura din Republica Moldova, în calea ”monstrului” biotehnologic

Dacă în Uniunea Europeană, potrivit articolului 26 litera (b) al directivei 2001/18/CE, prevede că statele membre pot interzice cultivarea de OMG-uri chiar şi în cazul unei autorizări uniforme de cultivare la nivelul UE, în Republica Moldova obţinerea şi introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic şi a produselor rezultate din acestea, inclusiv cercetarea, testarea şi producerea industrială nu este interzisă de Lege. Autorizarea activităţilor legate de obţinerea, testarea, utilizarea şi comercializarea organismelor modificate genetic este efectuată conform Regulamentului aprobat de Guvern.

Акции протеста против продуктов с ГМО Марш против Монсанто - Sputnik Moldova
Greenpeace: SUA presează UE să aprobe importurile de alimente modificate genetic

În anul 2016 Ministerul Mediului a propus înăsprirea legislaţiei privins controlul comercializării organismelor modificate genetic, precum şi a produselor rezultate din acestea, prezente pe piaţa din Republica Moldova, însă, chiar și acest proiect criticat și el de societatea civilă, de doi ani așteaptă să fie examinat de deputații moldoveni.

Subliniem că state europene precum Franţa, Italia, Polonia, Olanda, Germania, Austria şi Bulgaria au decis interzicerea cultivării organismelor modificate genetic.

Având în vedere că aleșii poporului de pe Bâc declară deschis că au aspirații europene, și chiar au propus ca această clauză să fie prezentă în Constituția țării, ar trebui să ne așteptăm ca să ia exemplu de la pionerii din UE care vedem că știu să-și apere interesele.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0