Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul schimbă regulile de participare la alegeri pentru președinte și primari

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Se extinde lista celor care nu vor avea dreptul să participe la alegerile din Moldova în calitate de candidați.

CHIȘINĂU, 18 iunie – Sputnik. Ministerul Justiției a prezentat în Guvern un proiect de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, prin care se extinde lista celor care nu vor putea participa la alegeri în calitate de candidați. Proiectul urmează să fie avizat de Executiv în cadrul ședinței de săptămâna aceasta, care va avea loc pe data de 20 iunie.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv. A fost anunțată data alegerilor parlamentare în Moldova

Astfel, Ministerul Justiției propune ca articolul ”Restricții de a fi ales”, alineatul (1) ”Nu pot fi aleși” să fie completat cu următoarele poziții: militarii cu serviciul în termen; persoanele care sunt condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărîre judecătorească definitivă şi îşi ispăşesc pedeapsa în instituţii penitenciare, precum şi persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie; persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alineatul (2) va avea următorul cuprins: Cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea din funcţia pe care o deţin.

Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt: viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului; conducătorii autorităţilor publice centrale; preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;  primarii şi viceprimarii;  pretorii şi vicepretorii.

Fluxul de știri
0