Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: Trump a scindat definitiv Europa

© AP Photo / Jesco Denzel / German Federal GovernmentСаммит G7 в Канаде
Саммит G7 в Канаде - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia, Oksana Petrovskaia, a comentat încercările liderilor europeni de a-l „cuminți” pe președintele SUA.

CHIȘINĂU, 15 iunie — Sputnik. Summitul G7 care s-a desfășurat în Canada a scos la iveală adevăratele motive ale disensiunilor dintre SUA și UE. Dezechilibrul în relațiile comerciale dintre SUA și UE l-a obligat pe Trump să recurgă la impunerea unor noi taxe care au afectat interesele europenilor.

Expertul Oksana Petrovskaia consideră că, în acest context, unii lideri europeni au încercat să formeze un fel de front „antitrump".

„Încă înainte de summit, liderii Europei și-au exprimat marea nemulțumire în legătură cu politica președintelui american, declarând că Donald Trump încalcă dreptul internațional, nu dă impresia unui partener comercial de încredere și calcă în picioare valorile democrației occidentale", afirmă Petrovskaia.

Republikaner Donald Trump - Sputnik Moldova
Donald Trump, decizie tranșantă la summitul G7. Detalii

Totodată, liderii europeni par să mai aibă o problemă. Politologul a atenționat asupra scindării în interiorul lagărului european, ceea ce reduce la zero toate încercările UE de a exercita presiuni asupra SUA și a lui Donald Trump.

„Președintele Franței, Emmanuel Macron, a încercat să constituie un front comun împotriva președintelui SUA, încercând astfel să-și asume rolul de lider-unificator al Europei împotriva lui Donald Trump, uitând deja de recenta prietenie cu acesta. Cu toate acestea, îndemnurile de a-și reconsidera modul de abordare nu au avut influență asupra liderului de la Casa Albă, deoarece acesta este interesat în primul rând de dezvoltarea industriei americane. În afară de aceasta, au apărut și disensiuni interne între conducătorii europeni, ceea ce reduce la zero toate încercările UE de a exercita presiuni asupra SUA. De exemplu, prim-ministrul Italiei și-a uimit colegii, susținând propunerea lui Trump ca Rusia să revină în componența G8", a rezumat expertul.

Fluxul de știri
0