CHIȘINĂU, 15 iunie – Sputnik. Termenul de achitare a jumătate din amenda stabilită urmează a fi majorat de la 72 de ore la 3 zile lucrătoare. De asemenea, ar putea fi simplificată procedura de examinare a cauzelor contravenționale. Parlamentul a examinat un șir de modificări și completări ale Codului Contravenţional al Republicii Moldova și alte acte legislative, propuse spre aprobare de Guvern.
Potrivit modificărilor, dacă contravenientul va achita sancțiunea în termen de 3 zile lucrătoare, acestuia nu i se vor aplica puncte de penalizare. Potrivit autorilor, această măsură de stimulare va contribui la prevenirea factorilor de corupţie, întrucât deţinătorii permiselor de conducere care au acumulat un număr critic de puncte de penalizare încearcă să omită această sancţiune pe cale ilegală.
Alte modificări propun ca permisul de conducere să rămână în posesia conducătorului chiar dacă acesta a fost privat de dreptul de a conduce, fără a fi necesară eliberarea unui permis de conducere provizoriu. Menţiunea privind privarea de acest drept va fi operată în baza de date deţinută de INP, la care au acces toţi angajaţii cu atribuţii pe segmentul securităţii circulaţiei rutiere. Conducătorul auto urmează a fi sancționat și în cazul transportării copiilor în vârstă de până la 7 ani, contrar prevederilor Regulamentului Circulaţiei Rutiere. Se propune majorarea sancţiunii pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor.
Alte prevederi noi se referă la faptul că contravenţia privind lezarea onoarei şi demnităţii persoanei va fi sancţionată chiar dacă nu este adusă în public. În prezent, se sancționează injuria, vorbele sau faptele care lezează onoarea şi demnitatea persoanei doar cele aduse în public.
Urmează a fi instituită pedeapsă contravenţională și pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, ce vizează identificarea, evidenţa şi asistenţa copiilor aflaţi în situaţie de risc, protecţia copiilor separaţi de părinţi, determinarea statutului copilului, cooperarea dintre autorităţile tutelare. Subiecţi ai răspunderii contravenţionale sunt autoritatea tutelară locală şi autoritatea tutelară teritorială.
Efectuarea lucrărilor de reparație sau a altor lucrări, însoţite de zgomot, în încăperile din blocurile locative în intervalul dintre ora 18:00 şi ora 8:00, la fel, vor fi sancţionate cu amendă aplicată persoanei fizice și persoanei juridice.
Proiectul a fost votat, în prima lectură, de majoritatea deputaților prezenți la ședință și urmează a fi dezbătut în lectură finală.