Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi amenzi pentru șoferii din Moldova. Ce discută deputații

© Sputnik / Rodion ProcaTraseu
Traseu - Sputnik Moldova
Abonare
În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede amendarea conducătorilor auto și în cazul în care scriu mesaje la telefon atunci când conduc.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Conducătorii auto vor fi amendați și în cazul în care vor ține un telefon în mână în timp ce șofează. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede amendarea conducătorilor auto și în cazul în care scriu mesaje la telefon atunci când conduc. În prezent, șoferii sunt sancționați doar atunci când vorbesc la telefon în timp ce conduc mașina.

Birou Vamal Albița, România - Sputnik Moldova
Societate
Vii în Moldova cu o mașină cu numere străine? Vezi ce vor să schimbe deputații

Autorii proiectului, deputați din Grupul Parlamentar Popular European, susțin că șoferii care conduc și folosesc un dispozitiv mobil sunt de patru ori mai predispuși unui accident cauzat de neatenție. 

”Conducătorii de automobile care trimit și primesc mesaje text sunt distrași în medie între 4 și 6 secunde pentru aceste activități, astfel un șofer care circulă cu 50 de km/h, se va deplasa în jur de 70 de metri fără să se uite la drum, acest tip de distragere având impact major asupra comportamentului de conducere”, susțin deputații. 

Potrivit autorilor proiectului, distragerea atenției în timpul condusului unui vehicul reprezintă un factor de risc major pentru siguranța tuturor participanților la trafic și necesită o implicare activă din partea autorităților. 

Deputații propun modificarea și completarea Legii privind siguranța traficului rutier și a Codului Contravențional. Modificările la Legea privind siguranța traficului rutier se referă la reglementarea clară a normelor de conducere preventivă aplicabile conducătorilor de vehicule, ciclomotor sau de motocicletă prin neadmiterea în timpul mersului a activităților ce le pot distrage atenția, manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau dispozitivelor similare cu excepția apelurilor telefonice prin dispozitive tip ”mâini libere”, cu excepția folosirii telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigație GPS și cu excepția apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgență.

Deputații mai propun ca aceste reglementări cu privire la conducerea preventivă ”să fie aplicate și bicicliștilor, conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală și pietonilor cu cărucioare”.

Sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea normelor de conducere preventivă și de înfăptuire a activităților ce distrag atenția în timpul participării la traficul rutier se va aplica conducătorilor de autovehicule, motociclete, ciclomotoare, biciclete și conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală.

Fluxul de știri
0