Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un executor judecătoresc a fost reținut pentru abuz în serviciu

CC0 / Pixabay / ROOKIE23 / Cătușe
Cătușe - Sputnik Moldova
Abonare
Executorul judecătoresc a fost reținut pentru abuz în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

CHIȘINĂU, 15 iun — Sputnik. Un executor judecătoresc a fost reținut de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție. Acesta este bănuit de abuz în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, ambele infracţiuni soldate cu urmări grave. Temei pentru iniţierea cauzei penale a fost plângerea depusă de o persoană care a reclamat acţiunile abuzive ale executor judecătoresc.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională va avea un nou judecător

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că la afârșitul anului 2016, printr-o hotărâre de judecată, în virtutea funcţiei pe care aceasta o deţinea, petiţionara a fost obligată să-i răspundă unei persoane la o cerere prealabilă şi să-i achite un prejudiciu moral de 300 lei. În continuare, executorul judecătoresc care a fost autorizat de a efectua executarea silită a documentelor executorii, folosind intenţionat situaţia de serviciui, după ce a inclus taxele în borderoul de calcul al cheltuielilor, şi-a mai atribuit, în mod ilegal, un onorariu majorat cu peste 6000 de lei.

Nefiind de acord cu calculele executorului judecătoresc, femeia s-a adresat în instanţă, contestând acţiunile abuzive ale acestuia. Între timp, executorul judecătoresc emite o nouă încheiere prin care obligă repetat femeia să execute documentul executoriu, chiar dacă fusese anunţat despre contestaţie. În plus, folosind intenţionat situaţia de serviciu şi urmărind scopul determinării debitorului să achite taxele stabilite pentru executare silită, executorul judecătoresc dispune reţinerea mijlocul de transport ce-i aparţine femeii.

конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Republica Moldova
A vrut să candideze la funcția de judecător al Curții Constituționale, dar s-a răzgândit

De asemenea, în procesul de executare a hotărîrii judecătoreşti, atribuindu-şi competenţa unei instanţe de contencios administrativ, executorul judecătoresc a obligat petiţionară să reformuleze răspunsul întocmit în conformitate cu hotărirea menţionată supra. Astfel, ca urmara a acţiunilor abuzive ale executorului judecătoresc, debitorul a fost determinat să achite suma de 1611 lei ceea ce constituie taxele de executare silită, iar prin acţiunile abuzive ale executorului judecătoresc, acesteia i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare totală de peste 63000 lei. Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Fluxul de știri
0