Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultimă oră: Primarul din comuna Trușeni a fost reținut - Iată care este motivul

Арест
Арест - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Primarul comunei Truşeni, Ion Apostol, a fost reținut de Centrul Național Anticorupție. Primarul este suspectat că făcea parte dintr-o schemă de înstrăinare a terenurilor, loturi de pământ ce aparţin administraţiei locale din Trușeni.

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. O schemă de înstrăinare a terenurilor ce aparțin administrației locale din Trușeni a fost deconspirată de CNA și procurori în urma unor ample investigații, începute încă în ianuarie anul curent.

Teren agricol - Sputnik Moldova
Societate
Șocant: Loturi de milioane de lei vândute ilegal la Trușeni - VIDEO

"Un grup de persoane, printre care actualul primar, dar și președintele întovărășirii pomicole din localitate, ar fi organizat deposedarea întovărășirii pomicole din localitate de loturi de pământ cu ulterioara vânzare a acestora unor terți", este precizat într-un comunicat de presă al CNA.

Potrivit materialelor cauzei, membrii grupului ar fi identificat doritori de a intra în posesia terenurilor, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10 000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente.

Pentru a da o tentă legală tranzacției, bănuiții ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor. De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărășirea pomicolă și, prin urmare, puteau fi considerați membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor.

Asta chiar dacă tranzacţiile se desfăşurau în perioada de după anii 2000. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au operat mai multe percheziţii, iar în urma acestora primarul din Trușeni, Ion Apostol, şi preşedintele întovărăşirii pomicole menţionate au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu. 

De asemenea, investigaţiile continuă şi în privinţa altor persoane din administraţia locală, participaţia cărora urmează a fi probată. Urmărirea penală a fost pornită de către Procuratura anticorupţie, iar în prezent se întreprind toate acțiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de suspecți și valoarea prejudiciului cauzat administraţiei publice locale.

 

Fluxul de știri
0