Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul solicită Parlamentului să examineze în mod prioritar dosarul pensiilor

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a trimis în Parlament proiectul de lege cu privire la recalcularea pensiilor pentru persoanele care mai continuă să lucreze și roagă Legislativul să voteze legea cât mai repede.

CHIȘINĂU, 13 iunie – Sputnik. Guvernul solicită Parlamentului să examineze în mod prioritar proiectul de lege care se referă la recalcularea pensiilor pentru beneficiarii care mai continuă să lucreze. Documentul a fost aprobat de Guvern și, dacă va fi votat și de Parlament, urmează să intre în vigoare în data de 1 ianuarie 2019. 

деньги - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii care au domiciliul în străinătate vor avea dreptul la pensie în Moldova

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, recalcularea pensiilor va fi efectuată pe etape. În primul rând, va începe recalcularea pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, după ce au ieșit la pensie. De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 — 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată. Cuantumul pensiei urmează să fie mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

Fluxul de știri
0