Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii care au domiciliul în străinătate vor avea dreptul la pensie în Moldova

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul este în proces de avizare a unui proiect de lege care prevede acordarea dreptului la pensie pentru cetățenii țării noastre stabiliți cu traiul peste hotare.

CHIȘINĂU,  30 mai – Sputnik. Persoanele stabilite cu domiciliul în străinătate ar putea avea dreptul la pensie în Republica Moldova. Inițiativa aparține deputatului PD Valentina Buliga și a fost examinată în cadrul ședinței de marți, 29 mai, a Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară. 

Panorama di Roma, Italia. - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia vor primi pensii din acest stat

Potrivit proiectului, persoana care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova. Cererea va fi înregistrată în mod obligatoriu. 

În prezent, dreptul la pensie îl are doar persoana domiciliată în Republica Moldova. Asiguratul care îşi stabileşte domiciliul în străinătate nu are acest drept. Valentina Buliga susține că această inițiativă va asigura dreptul la pensie, inclusiv pentru persoanele care și-au stabilit domiciliul în străinătate. 

Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului. Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Fluxul de știri
0