Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețul la automobile a scăzut, iar la costumele de baie pentru femei – a crescut

© Sputnik / Oleg Smyslov / Accesați arhiva multimediaБикини-мойка машины на фестивале техники путешественников "ТехноTravel" на аэродроме "Левцово" в Ярославской области
Бикини-мойка машины на фестивале техники путешественников ТехноTravel на аэродроме Левцово в Ярославской области - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova au crescut prețurile la costumele de baie pentru femei și au scăzut prețurile la automobile.

CHIȘINĂU, 12 iunie – Sputnik. Inflația anuală pentru ultimele 12 luni, din iunie 2017 și până în mai 2018, a constituit 2,8 la sută, inclusiv la produsele alimentare – 4,2 procente, mărfuri nealimentare – 2,7 la sută şi servicii prestate populației – 0,4 procente, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Totodată, în luna mai preţurile medii de consum au rămas la nivelul preţurilor din luna aprilie, fiind influenţate de descreşterea preţurilor la produsele alimentare cu 0,5 la sută, de creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare şi la tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,2 şi respectiv 0,5 la sută.

Bani - Sputnik Moldova
Exclusiv: vara aceasta nu vom avea majorări de prețuri

Potrivit datelor BNS, au scăzut prețurile la pomuşoare de livadă – cu 39,3 la sută, ouă de găină – cu 18,4 procente, fructe exotice – cu 4,4 procente, slănină neprelucrată – cu 4,3 la sută, legume proaspete – cu 3,1 procente, ulei vegetal – cu 2 la sută, zahăr tos – cu 1,8 procente. 

Totodată, au fost înregistrate unele creşteri de preţuri la fructele sâmburoase – cu 24,6 procente, cartofi – cu 19,8 la sută, morcovi şi sfeclă roşie – cu 18,9 procente şi respectiv 11,4 procente, ceapă uscată – cu 3,1 la sută, bere şi usturoi – cu câte 0,5%.

Prețurile la majoritatea mărfurilor nealimentare au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la carburanţi – cu 3,6 procente, costume de baie pentru femei – cu 3,7 la sută, obiecte de sanitărie şi igienă – cu 1,7 procente, mijloace de transport cu motor şi mărfuri sportive – cu câte 1,6 procente. Concomitent, au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la sandalele pentru dame – cu 2,6 procente, autoturisme – cu 1,5 la sută, televizoare – cu 1,3 procente. 

De asemenea, au crescut prețurile la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 43,6 procente, asigurarea obligatorie a transportului – cu 2,2 la sută, serviciile laboratoarelor medicale – cu 1,9 procente, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,4 procente.

În perioada de raport au scăzut tarifele medii lunare pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 2,4 procente, serviciile hoteliere – cu 1,7 la sută, închirierea apartamentelor – cu 1,1 la sută și serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,6 procente.

Fluxul de știri
0