Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: vara aceasta nu vom avea majorări de prețuri

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Aprecierea leului în raport cu dolarul american, dar și moneda unică europeană duce la o stagnare a prețurilor, la mai toate produsele, afirmă economiștii din Moldova.

CHIȘINĂU, 1 iunie – Sputnik. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat în cadrul emisiunii „Kilometrul 0”, de la Sputnik-Moldova, că în prezent Republica Moldova trece printr-o perioadă bună, din motiv că leul a reușit să se mențină în ultima perioadă în fața dolarului, dar și a monedei europene. Așa că în următoarele două luni vom avea o menținere a prețurilor. 

Emisiunea „Kilometrul 0. Cât de corectă este decizia ANRE de anulare a scumpirii benzinei - Sputnik Moldova
Video
Emisiunea „Kilometrul 0". Cât de corectă este decizia ANRE de anulare a scumpirii benzinei

„Noi avem scumpiri la carburanți, dar ieftiniri la energia electrică și gazele naturale. Așa că există o balanță în acest sens. În acest an avem o rată mică a inflației, de sub 5 la sută, așa că avem o situație stagnantă”, a afirmat Gîrbu pentru Sputnik-Molodva.

Totuși, expertul spune că acest lucru nu ar trebui să ne bucure prea mult. 

„Această situație este una bună, însă nu pe termen lung, dar pe termen mediu. Pentru că o creștere economică se datorează și puterii de cumpărare a produselor. În Republica Moldova puterea de cumpărare este una foarte mare, iar în viitorul apropiat asta ar putea duce la noi scumpiri”, a declarat Gîrbu în studioul Sputnik-Moldova.

Pentru acest sfârșit de săptămână, BNM a stabilit un curs valutar de 19,70 de lei pentru un euro și de 16,95 de lei pentru un dolar american. 

 

 

 

Fluxul de știri
0