Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ciuma porcilor se extinde în Moldova: Putem sau nu mânca carnea infectată

© Photo : igp.gov.mdCarne de porc fără acte de proveniență
Carne de porc fără acte de proveniență - Sputnik Moldova
Abonare
Ciuma porcilor se extinde în Moldova. Cât de periculoasă este pentru consum carnea infectată.

CHIȘINĂU, 11 iunie – Sputnik. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prin teste de laborator un nou focar de pestă porcină africană  la porcii domestici dintr-o gospodărie particulară situată la 1,5 km de localitatea Mereni, raionul Anenii Noi.

În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de pestă porcină africană. Astfel, au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Вспышка африканской чумы свиней в Новгородской области - Sputnik Moldova
Societate
Focar de pesta porcină într-un sat din Moldova: Avertizarea specialiștilor ANSA

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Aliemntelor, ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai subdiviziunii teritoriale Anenii Noi, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Pestă porcină africană sau boala lui Montgomery este o boală virală a porcilor. Aceasta se referă la lista A, în conformitate cu Clasificarea internațională a bolilor contagioase ale animalelor. Pestă porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Pier până la 100 de procente din porcii afectați. 

Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

Agentul cauzal al pestei porcine africane persistă în produsele din carne de porc care nu au fost tratate termic: cârnați și produse alimentare sărate, risipa de alimente pentru hrana porcinelor.

Fluxul de știri
0