Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Focar de pesta porcină într-un sat din Moldova: Avertizarea specialiștilor ANSA

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaВспышка африканской чумы свиней в Новгородской области
Вспышка африканской чумы свиней в Новгородской области - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii ANSA au depistat un focar de pesta porcină africană - A fost instituită stare de carantină, iar carnea nu poate fi comercializată pe piața locală

CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. În satul Cărpineni din raionul Hâncești, a izbucnit un focar de pestă porcină africană la animalele din gospodăria unui locuitor. Anunţul a fost făcut de către reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Hâncești (ANSA), Ion Plăcintă, informează regional.md.

Potrivit reprezentantului ANSA, în sat a fost inițiată o ancheta epidemiologică, fiind ”este efectuată dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea în locul unde erau întreținute animalele afectate”.

Свиньи - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O nouă năpastă amenință Moldova – pesta porcină, boala fără medicament

Totodată, au fost create două filtre de control la intrarea și ieșirea din localitate, iar mijloacele de transport vor fi supuse dezinfectării.

Specialistul a precizat că sunt întreprinse toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane.

El a subliniat că în perioada de carantină cetățenii pot sacrifica porcinele în prezența medicului veterinar și doar pentru consumul casnic, iar comercializarea cărnii de porc pe teritoriul comunei Cărpineni și scoaterea ei de pe teritoriul localității este interzisă.

S-a stabilit că infecția a ajuns în Moldova din Ucraina.

Cazuri de pestă porcină au fost înregistrate anterior în satele Tudora și Palanca, raionul Ștefan Vodă.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi în alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om.

Fluxul de știri
0