Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șocant: Aceste țigări provoacă cel mai agresiv cancer la plămâni

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Savanții au ajuns la concluzia că așa-zisele „țigări ușoare", atât de populare astăzi, sunt extrem de periculoase, deoarece provoacă una dintre cele mai agresive forme de cancer la plămâni - adenocarcinoma, notează Journal of the National Cancer Institute

CHIȘINĂU, 11 iun — Sputnik. Savanții subliniază că „țigările ușoare" au filtrul dotat cu găuri ce permit, precum susțin producătorii, curățarea fumului de smoală, nicotină și alte substanțe cancerigene, înainte ca acesta să pătrundă în plămâni.

Producătorii acestor țigarete susțin că fumul lor este diluat cu aer curat înainte de inhalare, iar asta îl face mai puțin dăunător.

Alcool - Sputnik Moldova
Avertisment OMS: Alcoolul provoacă 7 tipuri de cancer

Sursa citată scrie că producătorii de țigarete au reușit și de această dată să-i mintă pe medici și pe fumători, prin faptul că i-au convins că aceste țigări sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate.

Însă datele obținute după o serie de teste au arătat că există o legătură clară între aceste „găuri prietenoase" și epidemia de adenocarcinomă din ultimele două decenii, a declarat Peter Shields de la universitatea Ohio.

Cercetările le-au permis savanților să constate că reducerea cantității de smoală și a altor substanțe periculoase ce pătrund în plămâni prin inhalarea fumului de țigară nu a condus la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului.

"Filtrul modifică felul în care arde tutunul, îmbogățind fumul cu cancerigene, iar fumătorii fumează mai des. Asta permite ca fumul să pătrundă în părțile cele mai adânci ale plămânilor, unde și se formează adenocarcinoma", susțin savanții.

În opinia savanților, aceste filtre trebuie interzise, iar fumătorii trebuie informați corect despre pericolul „țigărilor ușoare", despre care ei habar nu au.

Fluxul de știri
0