Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semnificaţia documentului semnat astăzi de ţara noastră la Kiev - detalii

© Sputnik / Мирослав РотарьВерховная Рада Украины
Верховная Рада Украины - Sputnik Moldova
Abonare
Structura creată prin acest document va promova interesele cetăţenilor din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

CHIŞINĂU, 9 iun — Sputnik. Sâmbătă, 9 iunie, a fost constituită Asambeea parlamentară Moldova, Georgia, Ucraina. Documentul de creare a acestei structuri a fost semnat la Kiev de preşedinţii Parlamentelor celor trei ţări: Andrian Candu, Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy.

Asambeeia va avea un statut consultativ, iar statutul acesteia va fi aprobat într-o reuniune ulterioară.

Această structură inter-parlamentară va servi drept platformă pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state, precum și pentru cooperare și schimb de experiență pe domenii de interes comun.

„Cei trei președinți de Parlament au fost unanimi în nevoia de a fi mai sonori pe plan internațional, în special legat de poziția Moldovei, Georgiei și Ucrainei față de provocările actuale comune de securitate, inclusiv securitatea energetică, prezența nesancționată a trupelor străine pe teritoriile ocupate de Federația Rusă în cele trei state, dezinformarea și știrile false", anunţă Parlamentul Republicii Moldova într-un comunicat.

Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu: Moldova nu revendică noi teritorii, ci dreptul de a conta

Pornind de la aspirațiile comune de aderare la Uniunea Europeană, șefii a celor trei legislative s-au angajat să coopereze pentru buna implementare a reformelor și angajamentelor asumate la obținerea statutului de state asociate UE și să împărtășească bunele practici.

Cea de-a doua conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Moldova și Ucraina se desfășoară la Kiev în perioada 8-10 iunie curent. Prima conferință interparlamentară de nivel înalt Moldova, Georgia și Ucraina a avut loc pe 2 martie la Chișinău, când cei trei președinți de Parlamente s-au angajat să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Fluxul de știri
0