Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pentru șoferi: De ce nu trebuie pornit aerul condiționat imediat după ce urcăm în mașină

CC0 / Pixabay / crgutman / Automobil
Automobil - Sputnik Moldova
Abonare
Există pericol de fiecare data când pornim motorul automobilului și dăm drumul la sistema de ventilație.

CHIȘINĂU, 8 iun — Sputnik. Manualele de utilizare a mașinilor recomandă să deschidem geamurile mașinii înainte de a porni sistema de aer condiționat, însă nu dau nicio explicație cu privire la acest lucru.

Automobil, şofer - foto de arhivă - Sputnik Moldova
Societate
Sute și chiar mii de șoferi din Moldova vor rămâne fără permise – Iată motivul

Lăsând automobilul parcat în exterior, șoferii mereu închid geamurile. Chiar dacă mașina e parcată la umbră, în interior se pot acumula 400-800 mg de benzen. În cazul în care mașina e lăsată în soare, la o temperatura de peste +16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge valori cuprinse între 2000 și 4000 mg — de 40 de ori mai mult decât limita maximă admisibilă.

Inhalăm benzen de fiecare dată când stăm în automobil cu geamurile închise, iar această toxină are efecte nocive asupra țesutului osos, a ficatului și a rinichilor, provocând apariția cancerului.

Mai mult, organismul trebuie să depună mult efort pentru a elimina benzenul, iar procesul durează mai mult timp.

Cercetătorii au stabilit că instalația de aer condiționat a mașinii întâi scoate tot aerul încălzit și abia apoi începe să răcească aerul din interior — benzenul, toxina care poate cauza cancer, este expulzat împreună cu aerul încălzit.

Ai fost prins beat la volan? – Este îngrozitor ce te așteaptă: Muncă la morgă și cimitir>>>

Astfel, pentru a proteja organismul de această toxină cancerogenă, de fiecare dată când urcăm în mașină trebuie să deschidem geamurile pentru câteva minute, chiar daca nu se simte nici un miros suspect, iar apoi putem porni aerul condiționat.

Fluxul de știri
0