Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sute și chiar mii de șoferi din Moldova vor rămâne fără permise – Iată motivul

© Sputnik / Rodion ProcaAutomobil, şofer - foto de arhivă
Automobil, şofer - foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Majorarea amenzilor nu i-a speriat prea tare pe şoferi, aceștia continuând să urce la volan băuţi, astfel că autorităţile au decis să înăsprească pedepsele pentru respectivii conducători auto.

CHIŞINĂU, 4 iunie — Sputnik. Statisticile sunt implacabile: şoferii în stare de ebrietate pun în pericol în continuare siguranţa în trafic, provocând accidente cu consecinţe dezastruoase. Nu-i sperie pe aceştia nici amenzile uriașe pentru acest gen de infracțiuni, care au ajuns până la 50 de mii de lei.

Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de lege pentru completarea Codului Penal şi Codului Contravenţional, scopul acestei inițiative fiind responsabilizarea participanţilor la trafic. Din data de 25 aprilie, documentul a fost propus pentru consultări publice.

Astfel, în Codul Contravenţional va apărea un nou articol care prevede ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport. Prin urmare, șoferii riscă să se devină pietoni o anumită perioadă.

Potrivit notei informative la proiectul de lege, ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport constă în "interzicerea temporară persoanei fizice de a conduce mijloace de transport prin ridicarea permisului de conducere până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti asupra cauzei".

Ce păţeşti dacă automobilul tău are elemente de identificare false>>>

Termenul executării măsurii de siguranţă de ridicare provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport se include în termenul de executarea a sancţiunii de privare de drept special de a conduce mijloace de transport.

MAI propune și revizuirea normelor de determinare a stării de ebrietate alcoolică cu grad minim. În prezent, prin aceasta se înţelege starea persoanei care are concentraţia de alcool în sânge de la 0,3 până la 0,5 g/l sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 până la 0,3 mg/l. În modificările elaborate de minister sunt prevăzute limitele de la 0,2 până la 1 g/l în sânge și de la 0,1 până la 0,5 mg/l în aerul expirat.

În cazul conducerii mijlocului de transport în stare avansată de ebrietate sau chiar sub influența drogurilor, conducătorul auto nu va mai scăpa cu o amendă. Ministerul de Interne propune excluderea sancționării prin amendă din articolul respectiv al Codului Penal și substituirea cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de cinci ani.

Inițiativa legislativă prevede și mecanismul de redobândire a dreptului de conducere. Astfel, dreptul de conducere anulat poate fi redobândit, în condiţii generale, după susţinerea de către solicitant a examenului de calificare pentru obținerea permisului de conducere și după frecventarea programului probațional antialcoolic şi antidrog.

Anterior, despre necesitatea înăsprirea sancțiunilor aplicate șoferilor prinși băuți la volan a vorbit și Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

"Moldovenii noștri mai greu se obișnuiesc cu respectarea legii. Ne propunem să venim cu acțiuni concrete care să combată fenomenul conducerii automobilului în stare de ebrietate alcoolică", a declarat ministrul.

Totodată, a fost vehiculată și informația că șoferii prinși în stare de ebrietate la volan ar putea fi obligați să lucreze la morgă.

Fluxul de știri
0