Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reparațiile în apartamente vor fi interzise? Ce se schimbă în Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьBloc de lucuit
Bloc de lucuit - Sputnik Moldova
Abonare
Atunci când ne vom planifica o reparație în apartament va trebui să chibzuim mult, ce s-a schimbat în legislația moldovenească.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Orice intervenție neautorizată în structura apartamentului va costa cetățenii de la 3 mii la 4,5 mii de lei. Noile modificări la Codul Contravențional prevăd sancțiuni de la 3 mii la 4,5 mii de lei pentru persoanele fizice și de la 4,5 mii la 9 mii de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere în cazul în care schimbă structura interioară sau exterioară a imobilului, fără a avea actele necesare.

В эти дни пожарные призывают не оставлять без присмотра детей и пожилых людей. - Sputnik Moldova
Societate
Cât vor mai rezista fără reparații capitale locuințele de tip hrușciovka

Astfel, pedepsele se vor aplica în cazul intervenţiei neautorizate care afectează structura de rezistenţă a blocului locativ; extinderii neautorizate a încăperilor din contul balcoanelor în blocul locativ, precum şi extinderii balcoanelor existente;  extinderii şi reamplasării neautorizate a bucătăriilor şi blocurilor sanitare din contul încăperilor locuibile în blocul locativ.

Pedeapsa se va aplica și în situațiile când va avea loc reamplasarea neautorizată a reţelelor de apă şi canalizare; intervenţiilor neautorizate la canalele de ventilare; spargerii golurilor noi şi lărgirii golurilor existente în pereţii structurali ai blocurilor locative. 

Se interzice prin lege și comasarea apartamentelor pe verticală cu spargerea sau demontarea planşeelor;  modificarea sistemelor de încălzire cu instalarea agregatelor la balcoane în blocuri locative, cu excepţia sistemelor de încălzire autonomă instalate conform proiectului şi normativelor în vigoare. 

Construcţia anexelor, balcoanelor, copertinelor, bovindourilor, transformarea în bovindouri a logiilor şi balcoanelor existente şi altele, cu excepţia acoperişurilor, care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative la fel se pedepsește cu amenzi usturătoare. 

CNA a operat noi rețineri în dosarul mafiei imobiliarelor. Iată cine au fost săltați>>>

Se interzice și efectuarea lucrărilor de termoizolare şi tratare coloristică a faţadei în lipsa autorizaţiei de construire, eliberată de autoritatea publică locală. 

Fluxul de știri
0