Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât vor mai rezista fără reparații capitale locuințele de tip hrușciovka

© Sputnik / Rodion ProcaВ эти дни пожарные призывают не оставлять без присмотра детей и пожилых людей.
В эти дни пожарные призывают не оставлять без присмотра детей и пожилых людей. - Sputnik Moldova
Abonare
În capitala Moldovei există circa 450 de blocuri locative numite în popor „hrușciovka”: în ce stare se află acestea și vor fi oare demolate?

CHIȘINĂU, 1 dec — Sputnik, Daria Cernega. Povara financiară pentru reparația acestor construcții de tip hrușciovka trebuie să o suporte locatarii acestora, a comunicat pentru Sputnik șeful Direcției administrarea fondului locativ a primăriei Chișinău, Ghenadie Dubița.

Funcționarul a declarat că această regulă există încă din anul 1993, când a demarat procesul de privatizare. De atunci, proprietarii apartamentelor sunt considerați și proprietari ai blocului, ei fiind totodată și responsabili de colectarea mijloacelor necesare pentru reparații, a lăsat să se înțeleagă Dubița. Potrivit acestuia, termenul de exploatare a caselor de tip hrușciovka este de la 60 până la 100 de ani, astfel încât la moment ele sunt încă bune de locuit. Totuși, aceste clădiri au nevoie de reparații capitale: schimbarea acoperișului, ferestrelor ș. a.

„Una dintre problemele principale ale acestor blocuri estre consumul sporit de energie. În afară de aceasta, rețelele sunt dispuse astfel încât deservirea lor este destul de dificilă. Multe clădiri de acest tip nu au subsoluri, astfel că rețelele termice și de apeduct trec prin podea", a spus interlocutorul.

Totodată, în multe blocuri construite în anii `60 ai secolului trecut au ieșit din funcțiune sistemele de ventilare care, la fel, trebuie reparate. Responsabilii de la primărie afirmă că este greu de estimat cât o să mai reziste acestea dacă locatarii nu vor investi în reparații.

Demplarea clădirilor de locuit cu 5 etaje de tip Hrusciovka în Moscova - Sputnik Moldova
Societate
Hrusciovka - cât sunt de periculoase și când vor fi demolate

Pentru asta este necesară întocmirea pașaportul tehnic al fiecărui bloc, ceea ce presupune o expertiză foarte costisitoare. Potrivit lui Dubița, deocamdată nu a fost identificată sursa pentru finanțarea acestor cheltuieli. Funcționarii de la Primăria Capitalei își pun anumite speranțe în proiectul de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor, proiect care include și așa-numitele „hrușciovka".

„Proiectul prevede reparația complexă: sistemele de ventilare, izolarea termică, înlocuirea ferestrelor și acoperișurilor. Banii vin din împrumuturi europene. La prima etapă, locatarii vor trebui să achite 10% din costuri", a spus Dubița.

Conform datelor primăriei Chișinău, în capitală sunt circa 450 de blocuri locative construite în anii `60 ai secolului trecut.

Fluxul de știri
0