Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Istoria Chișinăului, sub buldozere: A început demolarea unei clădiri legendare

© Photo : unimedia.infoCinematograful Gaudeamus
Cinematograful Gaudeamus - Sputnik Moldova
Abonare
Legendarul cinematograf "Gaudeamus", frecventat acum câteva decenii în special de studenții Universității de Stat care își aveau căminele în preajmă, va rămâne deja doar o amintire.

CHIȘINĂU, 8 iun — Sputnik. A început demolarea unuia dintre cele mai cunoscute cinematografe din Capitală, "Gaudeamus", numit în perioada sovietică "40 de ani ai ULCTM". Informații în acest sens au fost postate pe rețelele de socializare.

Mulți dintre chișinăuienii care au comentat această informație și-au exprimat regretul în legătură cu această situație, amintind-și cu nostalgie întâmplări și evenimente legate de acest cinematograf, cândva foarte popular.

Дом на углу улиц Александри и Микле, Кишинев - Sputnik Moldova
Societate
Nimic nu a mai rămas din oraşul de cândva: Cine şi cum distruge Chişinăul

Autorizația de demolare a clădirii a fost eliberată de Primăria Chișinău încă acum doi ani, fiind semnată de către viceprimarul de atunci, Nistor Grozavu. Informația a fost confirmată pentru Publika de arhitectul şef al Capitalei, Sergiu Borozan.

Potrivit acestuia, în locul cinematografului se va înălța un edificiu cu multe etaje, care va avea, posibil, spații locative și hoteliere, iar la parter ar fi un centru "cultural şi de agrement pentru cetăţeni".

Proprietarul viitoarei construcții nu pare să fie deranjat de faptul că pe acest loc s-a aflat cândva cimitirul luteran din Chişinău. Istoricul Iurie Şveţ scria ceva mai demult pe pagina sa de Facebook că pe locul actualului cinematograf a fost înmormântat fostul primar de Chişinău Carol Schmidt.

Potrivit Legii privind protejarea patrimoniului arheologic, atunci când începe o nouă construcţie este necesară efectuarea cercetărilor arheologice preventive pentru a preveni distrugerea vestigiilor arheologice. Rămâne de văzut dacă aceste cercetări preventive au fost efectuate.

Primăria Chişinău răscoleşte mormântul lui Carol Schmidt>>>

Cinematograful "Gaudeamus" a fost construit în anii 50 ai secolului trecut, fiind proiectat de arhitectul de origine poloneză Valentin Voițehovschi. Acesta a avut o contribuție valoroasă la edificarea centrului Capitalei, la mijlocul secolului XX. Voițehovschi a proiectat numeroase clădiri rezidențiale, administrative şi culturale, printre care cinematograful "Patria", Clădirea Ministerului Industriei Alimentare (împreună cu arhitectul P. Borisov), blocurile de studii ale Institutului de Medicină și altele.

Fluxul de știri
0