Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nimic nu a mai rămas din oraşul de cândva: Cine şi cum distruge Chişinăul

© Sputnik / Сергей ЦуркануДом на углу улиц Александри и Микле, Кишинев
Дом на углу улиц Александри и Микле, Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Vechiul Chişinău a rămas în bună parte doar în imaginile de arhivă, noi şi noi mărturii ale trecutului fiind rase de pe faţa pământului, fie acestea clădiri de importanţă istorică ori socială

CHIŞINĂU, 2 ian — Sputnik. Cu puţin timp în urmă a fost demolat Complexul sportiv „Iunosti", unul dintre cele mai vechi şi mai importante pe care le-a avut Republica Moldova, urmând ca în locul acestuia să fie înălţat un bloc.

Edificat în 1976, adică acum mai bine de 40 de ani, în apropiere de Parcul Valea Trandafirilor, complexul sportiv dispunea de piscină de categorie olimpică, sală polivalentă şi teren de tenis. Pe timpuri, aici s-au antrenat mai mulţi campioni olimpici.

Pe 1 decembrie, Victor Burunsus a postat pe pagina de facebook „Salvăm Valea Trandafirilor" imagini foto și video în care a surprins lucrările de demolare a complexului.

„Azi, la cca 100m de Parcul Valea Trandafirilor. Complexul sportiv Codru/Юность împreună cu ultimul bazin de înot de categorie olimpică este demolat pentru a face loc unui bloc locativ" a scris acesta.

În aprilie curent, portalul Altfel.md a publicat un reportaj în care arăta delăsarea în care ajunsese complexul sportiv „Iunosti", locul unde odinioară veneau să se antreneze amatorii de sport din întreaga ţară.

Filmările făcute cu drona au demonstrat starea jalnică în care ajunsese baza sportivă — tavanul surpat, pereţii dărăpănaţi şi mizeria lăsată acolo de boschetari şi consumatori de droguri.

Ar fi de amintit că, în 2010, Complexul sportiv "Iunosti", a fost vândut la preţul de 18 milioane şi jumătate de lei unei companii care se ocupa de distribuirea producţiei alcoolice. Spiritele s-au încins atunci, administraţia Clubului „Iunosti" având bănuiala că noii proprietari vor schimba destinaţia acestuia.

Noii proprietari declarau însă la acea vreme că profilul complexului sportiv nu va fi schimbat. Ba mai mult, aceştia au spus că vor s-l că doresc să renoveze.

Compania a anunţat printr-un comunicat că dispune de un „proiect investiţional, care permite să renoveze complexul sportiv, astfel încât, să creeze condiţii bune pentru sportivi".

Însă în 2012 baza sportivă a fost închis definitiv, iar de atunci această a fost lăsată să degradeze iremediabil. Cum s-a întâmplat de altfel de altfel cu multe alte clădiri din Chişinău, în locul cărora au fost înălţate blocuri de birouri sau de locuit care le-au adus proprietarilor profituri considerabile.

Fluxul de știri
0