Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Milioane pentru examene: Noi detalii oferite de CNA în dosarul de corupție de la ASEM

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЭкономическая академия Молдовы
Экономическая академия Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Peste două milioane de lei au fost ridicate de oamenii legii după ce au descins la Academia de Studii Economice - iată ce va urma.

CHIȘINĂU, 7 iun — Sputnik. Ofițerii CNA şi procurorii anticorupţie au ridicat peste 2 milioane de lei în urma perchezițiilor operate în dosarul ASEM.  În cadrul anchetei urmează a fi stabilită proveniența banilor, iar astăzi procurorii vor decide dacă vor cere instanţei de judecată mandate de arestare pe numele persoanelor reţinute pentru 72 de ore.

CNA anunță că va reveni cu tetalii privind ordinea escortării reţinuţilor la judecătoria Chişinău (Buiucani).

НЦБК - Sputnik Moldova
Șase profesori ai ASEM şi 3 intermediari, reținuți de procurorii anticorupție

Pe data de cinci iunie, 9 persoane, printre care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Potrivit oamenilor legii, pentru un examen, membrul grupului primea de la un student până la o mie de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era ”aranjarea” susținerii tezei de licență sau masteratul — între 400 și 550 de euro. Astfel, studenții erau evaluați fictiv de către profesori, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Rectorul ASEM sparge tăcerea: Profesorii nu au rezistat tentației>>>

Pe acest caz procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

Fluxul de știri
0