Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rectorul ASEM sparge tăcerea: Profesorii nu au rezistat tentației

© Sputnik / Miroslav RotariGrigore Belostecinic
Grigore Belostecinic - Sputnik Moldova
Abonare
Grigore Belostecinic a venit cu o primă reacției după ce angajații CNA și procurorii Anticorupție au descins în instituția pe care o reprezintă.

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei a venit cu o reacție referitor la descinderile CNA și procurorii Anticorupție la instituția de învățământ pe care o reprezintă. Acesta susține că reputația Universității a fost pătată și că cei mai mulți dintre cei implicați în schemă sunt din afara instituției de învățământ. Acesta a mai scris pe pagina sa de Facebook că „unii profesori nu au rezistat tentației".

НЦБК - Sputnik Moldova
Șase profesori ai ASEM şi 3 intermediari, reținuți de procurorii anticorupție

"Este regretabil pentru noi toți: profesori, studenți. Avem un colectiv mare. Cu profesori buni și studenți deopotrivă. Și îmi exprim convingerea că marea majoritate își fac cu cinste meseria. Dar ne-a fost pătată reputația, pentru care am depus foarte multe eforturi și multă muncă. Va fi nevoie de mult timp pentru a reveni la normalitate. Și sunt convins că ne va reuși. Suntem un colectiv puternic. Timpul le va pune pe toate la loc", a scris rectorul ASEM pe Facebook.

Belostecinic a mai afirmat că speră ca lucrurile să se limpezească. El îi îndeamnă pe colegii de breaslă să țină capul sus.

"Mai avem multe de făcut. Multe lucruri bune. Să scoatem la capăt examenul de absolvire, să ne pregătim pentru noul an de studii…. "Nu mor caii când vor câinii", spune o vorbă din bătrâni. Și nici când vor lupii. Desigur că avem nevoie și de susținerea celor care ne cunosc și țin la noi…ASEM-ul nu ne aparține doar nouă, colectivului nostru. Aparține societății noastre în întregime. Deocamdată cunoaștem că au fost reținute 6 persoane, dintre care două nu sunt cade didactice (este vorba despre o secretară la o catedră și o metodistă la una din facultățile noastre). Din ceilalți patru o persoană are statut de cumulard extern, fiind angajată pe 0,3 normă didactică. Mă abțin de la alte comentarii”, a spus Grigore Belostecinic. 

Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii au descins la ASEM. Cine este vizat de percheziții

Rectorul a mai precizat că rețelele de corupție despre care se vorbește nu au funcționat în ASEM. Ele au fost create, dezvoltate și exploatate în afara ASEM, de indivizi care nu au nimic comun cu ASEM — ul. El este convins că anume aceste persoane sunt principalii vinovați de această situație.

"Desigur că au fost create și pentru studenții noștri, și nu pentru cei mai buni. Iar unii profesori nu au rezistat tentației și au căzut pradă acestor fărădelegi. Imaginile difuzate, inclusiv cele cu balconul și grămezile de bani, pe fondalul cărora s-au făcut comentarii la mai multe posturi TV și diverse site-uri, au fost făcute în timpul reținerii persoanelor din afara ASEM. Desigur că informația a fost recepționată, prelucrată, asimilată și interpretată altfel (nu vreau să zic în acest context că pentru persoanele reținute nu au fost identificate probe), a mai precizat Grigore Belostecinic.

Fluxul de știri
0