Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională: Legea anti-propagandă este constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный
Конституционный - Sputnik Moldova
Abonare
Verdictul Curții Constituționale cu privire la legea anti-propagandă: fără știri și emisiuni informative din Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 4 iunie – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a respins sesizarea președintelui țării, Igor Dodon, cu privire la stabilirea constituționalității modificărilor la Codul audiovizualului care se referă la securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova.

”Se respinge sesizarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și se recunoaște constituțională Legii din 22 decembrie 2017 cu privire la completarea Codului audiovizualului”, a declarat președintele CC, Mihai Poalelungi.  

КСТР - Sputnik Moldova
CCA a aplicat prima sancțiune pentru nerespectarea legii antipropagandă

Magistratul a subliniat că hotărârea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Sesizarea președintelui, care a fost depusă la începutul lunii ianuarie, a fost examinată în dimineața zilei de luni în cadrul unei ședințe a Curții Constituționale. Curtea și-a anunțat decizia după-prânz, înainte de a începe o altă ședință la care urmează să fie stabilit statutul limbi ruse în Republica Moldova.

Legea din 22 decembrie 2017 cu privire la completarea Codului audiovizualului prevede că, în vederea asigurării informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Potrivit președintelui țării, această modificare a Codului audiovizualului  contravine mai multor articole din Constituție, printre care și dreptul la libera exprimare.

Conform noilor modificări, în cazul în care radiodifuzorii din Moldova nu vor respecta noile prevederi ale Codului Audiovizualului care se referă la securitatea informațională, aceștia riscă sancțiuni graduale, de la amendă până la retragerea licenței. Astfel, se sancționează cu amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care au încălcat aceste prevederi. Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. Retragerea licenței de emisie pentru încălcarea acestor prevederi se aplică doar după aplicarea graduală a sancțiunilor sub formă de amendă.

Fluxul de știri
0