Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol pentru nou-născuţi! Maternităţile nu au vaccin, părinţii sunt disperaţi!

© Sputnik / Максим Богодвид / Trecere la banca de fotografiiРабота мобильных пунктов вакцинации в Казани
Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vaccinul contra hepatitei B, care se administrează la scurt timp după naştere, lipseşte din unităţile spitaliceşti.

BUCUREŞTI, 3 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Două maternităţi importante din Capitală — Filantropia şi Giuleşti spun că vaccinul lipseşte în acest moment.

Soluţia găsită este aceea de a trimite părinţii nou-născuţilor să facă singuri rost de vaccinul contra hepatitei B, chiar dacă este inclus în programul naţional de imunizări.

Criza se manifestă în mai multe maternităţi din România, precizează hotnews.ro.

Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, atrage atenţia că, începând cu 2012, criza de vaccinuri pentru nou-născuţi s-a repetat anual, în ciuda apelurilor repetate la autorităţi să evite discontinuităţile.

Вакцинация против гриппа в Светлогорске - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova a ajuns un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal

Aceasta trage un puternic semnal de alarmă şi spune că toate crizele repetate se vor reflecta în numărul de copii afectaţi de boală şi „mai devreme sau mai târziu tot noi plătim".

Managerul Maternităţii Filantropia din Bucureşti a precizat că vaccinul lipseşte, fiind o situaţie generală, dar că, graţie organizării de care dă dovadă unitatea spitalicească, pacientele care au născut şi au plecat acasă cu copiii nevaccinaţi sunt chemate imediat ce primesc produsul biologic.

Medicul Ioana Roşca, şefa Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti a declarat, potrivit sursei citate, că nu există vaccinul şi că nu îl au de la Direcţia de Sănătate Publică. Mai grav este că nu se ştie când va fi adus în spitale.

Maternitatea Giuleşti nu mai are vaccinuri nici măcar pentru bebeluşii născuţi din mame purtătoare ale virusului hepatitei B, unde imunizarea trebuie făcută imediat după naştere, în caz contrar, riscul de transmitere a bolii fiind foarte mare.

Stocurile de vaccinuri antirujeolic şi antihepatic sunt mici şi chiar insuficiente la nivelul ţării, declara în urmă cu câteva zile ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a concluzionat că, în aceste condiţii, nu poate spune că lipsesc.

Din păcate, la nivel naţional, absenţa tratamentelor se agravează, mai ales că sunt vizate grupuri extrem de vulnerabile, cum ar fi nou născuţii sau pacienţii al căror tratament se face pe bază de imunoglobulină.

Fluxul de știri
0