Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din Italia pot primi un ajutor lunar de 143 de euro. Vezi în ce condiții

© Sputnik / Alexander Vilf / Accesați arhiva multimediaRoma, Italia
Roma, Italia - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii din Italia, care au permis de ședere pe termen lung sau rezidența, se pot bucura de două indemnizații oferite de Guvernul italian.

CHIȘINĂU, 2 iunie – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova care au permis de ședere pe termen lung sau rezidența în Italia pot primi de la Guvernul italian indemnizația pentru familie și indemnizația pentru maternitate. 

Indemnizația de maternitate se acordă femeilor care au născut și persoanelor care au adoptat un copil. Aceasta se plătește chiar dacă solicitantul nu achită contribuții la stat și poate fi solicitată de persoanele cu cetățenie italiană, europeană, dar și non-europeană, cu condiția ca aceștia din urmă să dețină un permis de ședere pe termen lung sau rezidența în Italia.

Control Vamal aeroport - Sputnik Moldova
Societate
Poliţia de Frontieră a explicat unde au dispărut 300 de mii de cetăţeni moldoveni

Valorile celor două indemnizații pentru acest an, și anume cea pentru familie și cea pentru maternitate, au fost stabilite și date publicității recent de Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS). În acest an, indemnizația de maternitate va avea valoarea de 713 euro, în condițiile în care indicatorul ISEE trebuie să aibă valoarea de maximum 17.141 de euro. Indicatorul ISEE — „Indicatore della situazione economica equivalente” — reprezintă un instrument ce permite măsurarea situației financiare a familiilor din Italia. Este un indicator ce ține seama de veniturile, bunurile (mobile și imobile) și caracteristicile nucleului familial (familie tradițională sau persoană singură).

Indemnizația de maternitate în Italia se plătește femeilor care nu au un loc de muncă; sunt angajate, dar nu au dreptul la beneficii de maternitate; sunt angajate, au dreptul la beneficii de maternitate, dar valoarea acestora este mai mică decât valoarea indemnizației.

Cererea pentru indemnizația de maternitate trebuie depusă în maximum șase luni de la nașterea copilului sau, în cazul adopției, la cel mult șase luni de la intrarea minorului în familie.

Valoarea indemnizației pentru familie acordată de municipalitate timp de 13 luni este de 142,85 de euro pe lună. Pentru a putea obține integral această indemnizație, o familie trebuie să aibă indicatorul ISEE de maximum 6.793 euro, iar pentru a obține o indemnizație parțială, indicele ISEE al familie trebuie să fie de până la 8.650 de euro.

Indemnizația pentru familie este destinată familiilor cu copii minori și cu resurse și venituri limitate. Această indemnizație se adresează gospodăriilor în care există cel puțin un părinte și trei copii minori și care au un venituri sau bunuri ce nu depășesc indicele ISEE, care în acest an este de 8.650,11. 

Cererea se depune la instituțiile din localitatea de domiciliu până la sfârșitul lunii ianuarie a următorului an pentru care se solicită indemnizația și trebuie să fie însoțită de o declarație privind indicele ISEE. De exemplu, pentru indemnizația din 2018, cererea se poate depune până la sfârșitul lunii ianuarie 2019.

Aceste indemnizații se pot suprapune cu alte beneficii acordate familiei și nu constituie venituri impozabile sau pentru care trebuie plătite contribuții sociale.

Fluxul de știri
0