Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vă place vinul din sticle? Iată ce mister poartă cifrele imprimate pe fundul sticlei

© Sputnik / Rodion ProcaSticlă cu vin
Sticlă cu vin - Sputnik Moldova
Abonare
Te-ai întrebat vreodată ce semnifică cifrele de pe fundul sticlei de vin. Vezi de ce nu trebuie să cumperi vin în sticlele care nu au imprimate aceste cifre.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței amintește agenților economici din Republica Moldova că, în scopul oferirii unei cantități corecte a produselor plasate pe piață, sunt obligați să utilizeze recipiente de măsurare necesare și să le marcheze corespunzător. 

Роман Киркэ - Sputnik Moldova
Adevărul spus verde-n ochi: În Moldova nu vin investitorii

Conform Legii metrologiei, sticle utilizate ca recipiente de măsură au următoarele caracteristici:

— sunt capsulate și proiectate pentru a fi capsulate şi sunt destinate depozitării, transportării şi livrării de lichide,

— au o capacitate nominală cuprinsă între 0,05 litri şi 5 litri inclusiv și pot fi utilizate ca recipiente de măsură, adică atunci când sunt umplute până la un nivel specificat sau până la un procentaj specificat din capacitatea maximă de umplere a conținutului lor poate fi măsurat cu suficientă exactitate.

Sticlele utilizate ca recipiente de măsură care întrunesc cerințe stabilite în regulamentul general de metrologie legală aplicabil, înainte de a fi introduse pe piața, sunt marcate cu semnul ”3” de către producător.

”Prin acest act se urmăreşte protejarea consumatorilor împotriva efectelor nocive ale măsurărilor incorecte sau false, precum și reducerea barierelor tehnice în calea comerţului pentru sticlele utilizate ca recipiente de măsurare, prin stabilirea cerinţelor unificate în legislaţia naţională cu cele din Uniunea Europeană”, anunță APCSP.

Combinaţia dintre vinul roşu şi ciocolată — efecte neașteptate asupra sănătății>>>

Controlul metrologic legal al sticlelor utilizate ca recipiente de măsură se efectuează de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței la sediul producătorului, al reprezentantului autorizat al acestuia sau al  importatorului, până la introducerea pe piaţă, ori în reţeaua de comerţ, conform documentelor normative.


Fluxul de știri
0