Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlicov: Există toate premisele pentru reducerea tarifelor la energia electrică

© SputnikВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Victor Parlicov consideră că unul dintre motivele pentru reducerea tarifului la energia electrică este consolidarea valutei naționale.

CHIȘINĂU, 31 mai — Sputnik. Potrivit expertului în domeniul energeticii Victor Parlicov, noua reducere a tarifelor la energia electrică în Moldova este justificată din punct de vedere economic și, pentru prima dată, nu are substrat politic.

În luna aprilie pe adresa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a sosit o cerere din partea furnizorilor pentru a reduce tarifele cu 10 — 13%. Aceasta înseamnă că consumatorii casnici, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor achita cu 25 de bani mai puțin pentru fiecare kilowatt: de la 1 lei 99 bani la 1 leu74 bani pentru 1 kWh.

Электричество - Sputnik Moldova
Ca în sânul lui Dumnezeu: Tarife mai mici la energia electrică - Iată ce promite ANRE

Pentru consumatorii casnici din Nordul țării, deserviți de compania FEE Nord, acest tarif va constitui 191 bani pentru 1 kWh, față de 212 bani pentru 1 kWh cât este în prezent, adică mai puțin cu aproximativ 10%.

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Victor Parlicov consideră că există toate motivele pentru reducerea tarifelor la energia electrică, unul din ele fiind consolidarea valutei naționale.

„Cu toate că prețul de achiziție a gazelor naturale de la furnizorii ucraineni și moldoveni a crescut în acest an din cauza aprecierii leului față de dolar, achitările în lei vor fi mai mici", a menționat Parlicov pentru Sputnik Moldova.

Al doilea factor care a influențat asupra reducerii tarifelor este revizuirea metodologiei de formare a acestora
„A fost modificată metodologia calculării tarifelor, inclusiv a tarifelor pentru distribuire; a fost redus coeficientul profitului companiilor, și astfel au apărut rezerve

substanțiale pentru reducerea tarifelor", a adăugat specialistul.

Totodată, Parlicov a menționat că companiile-furnizoare și cele de distribuție a energiei electrice s-au adresat ele însele la ANRE cu cererea de a fi revizuit tariful. În opinia expertului, reducerea prețului la energia electrică nu are substrat politic.

Fluxul de știri
0