Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pregătiți-vă de noi impozite. Ce-i așteaptă pe cetățenii din Moldova din luna august

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Pe lângă toate taxele și impozitele pe care le plătesc cetățenii Republicii Moldova, din luna august, va mai fi introdusă o nouă povară fiscală.

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Până în luna august, când intră în vigoare Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Guvernul de la Chișinău urmează să vină cu modificări la Codul Fiscal, pentru a stabili suma impozitului pe venit pe care trebuie să o achite în bugetul de stat beneficiarul de munca zilierului. Declarația a fost făcută pentru Sputnik-Moldova de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă. 

”Așteptăm de la Guvern, până în luna august, să vină cu modificarea Codului Fiscal. Angajatorul urmează să achite un anumit procent din suma stabilită pentru a fi plătită munca zilierului. Angajatorul beneficiază de serviciile zilierului, dar nu plătește nimic statului. Acesta va fi un instrument de administrare fiscală”, a declarat deputatul. 

Creangă susțină că sarcina impozitării va fi pusă pe angajator și nu pe ziler. 

”Statul încearcă să facă reguli corecte de joc, dar nu să creeze probleme angajatorului sau zilierului. Statul identifică instrumente pentru a obliga cetățenii să respecte anumite reguli. Vor fi controale inopinate ale inspectorilor fiscali”, a declarat parlamentarul. 

În opinia președintelui comisiei parlamentare, această lege nu va avea succes rapid. 

”Din toamnă nu vom avea venituri foarte mari la bugetul de stat. Implementarea legii poate dura ani”, consideră Creangă.

Село - Sputnik Moldova
Societate
Decis: Noi impozite pentru oamenii de la sate

Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri va intra în vigoare din data de 2 august 2018. Din această zi, persoanele fizice care vor angaja muncitori cu ziua, vor fi sancționate contravențional dacă nu vor respecta prevederile noii legi.

Potrivit legii, durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Legea prevede ca nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern, adică 15,44 de lei. 

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Deputații rectifică bugetul: Cresc veniturile din impozite și taxe

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de Muncă.

Controlul asupra respectării prevederilor acestei legi va fi efectuat de către inspectorii muncii și inspectorii fiscali. Documentul stabilește că, în cazul în care beneficiarul de munca zilierilor nu va respecta noile reguli, el va fi sancționat conform Codului Contravențional.

Amenda pentru această încălcare urmează să fie stabilită.

Fluxul de știri
0