Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații rectifică bugetul: Cresc veniturile din impozite și taxe

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a venit în Parlament cu un proiect de modificare și completare a Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Parlamentul a examinat, joi, 24 mai, modificările și completările propuse de Guvern la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2018. Noile modificări presupun majorarea veniturilor bugetului public național cu 963,9 milioane de lei, a cheltuielilor – cu 1,312 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetar va spori cu 348,6 milioane de lei.

Parametrii revizuiți ai bugetului de stat pe anul 2018 presupun venituri în sumă de 36 de miliarde 922 de milioane de lei, cheltuieli – în sumă de 41 de miliarde 984,5 milioane de lei, iar deficitul bugetar va constitui 5 miliarde 62,5 milioane de lei.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Candu a pus o întrebare în Parlament la care nimeni nu a putut să răspundă

Potrivit proiectului, la bugetul de stat, veniturile și cheltuielile se majorează cu 303,5 milioane de lei și, respectiv, cu 652,1 milioane de lei. Ajustarea veniturilor și cheltuielilor este efectuată conform prognozelor principalilor indicatori macroeconomici. 

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat în fața deputaților că majorarea veniturilor este determinată de creșterea, în primul trimestru al anului 2018, a încasărilor din impozite și taxe cu 9,2 la sută. Principalele programe de cheltuieli se prognozează a fi majorate cu 1,6  la sută față de cele aprobate.

Cheltuielile presupun realizarea Programului de reparație a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor – 800 de milioane de lei, procurarea ambulanțelor – 105 milioane de lei, majorarea normei financiare de alimentare a elevilor cu doi lei, începând cu 1 septembrie 2018 – 51,2 milioane de lei, dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei.

De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de 32,4 milioane de lei pentru consolidarea capacităților unor autorități publice create sau reorganizate, precum Autoritatea Națională de Integritate, Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție, precum și pentru acoperirea cheltuielilor Comisiei Electorale Centrale în legătură cu alegerile locale. 

Cu alte 217,2 milioane lei se vor majora cheltuielile pentru bunuri și servicii.

Se vor majora cheltuielile pentru prestații sociale cu 16,7 milioane de lei, datorită  creșterii ajutoarelor bănești și achitării indemnizațiilor la încetarea raporturilor de muncă. Transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale, la fel, se propun a fi majorate pentru măsuri de protecție socială, cheltuieli capitale și pentru infrastructura drumurilor publice locale.

Proiectul prevede că la finele anului 2018, soldul datoriei de stat se va micșora cu 4,753 de miliarde de lei, ca urmare a micșorării împrumuturilor externe și prognozei de apreciere a monedei naționale față de dolarul SUA.

Proiectul a fost susținut de majoritatea deputaților și urmează a fi votat în lectură finală.

Fluxul de știri
0