CHIȘINĂU, 29 mai — Sputnik. Întrevederea din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană, în formatul de negocieri „5+2", are loc la Roma, pe 29 — 30 mai curent. Potrivit comunicatului misiunii OSCE în Republica Moldova, participanții la conferință urmează să discute un șir de documente, ceea ce reprezintă o etapă importantă a procesului de negocieri.
În primul rând, este vorba de șase acorduri care au fost semnate de părți în noiembrie 2017 și aprilie 2018. Totodată, se așteaptă ca părțile să stabilească termenele de realizare a celorlalte prevederi ale „pachetului din opt puncte", și să stabilească noile direcții prioritare în procesul de negocieri.
Așa-numitul „pachet din opt puncte", care cuprinde o listă de măsuri pentru consolidarea încrederii între părți, include patru acorduri neîndeplinite, prevăzute în „Protocolul de la Berlin" din iunie 2016, precum și problema privind activitatea școlilor cu predare în grafie latină de pe malul stâng al Nistrului, aspecte privind terenurile agricole din raionul Dubăsari, chestiuni legate de circulația populației, a mărfurilor și serviciilor și podul de la Gura Bâcului.
Conferința de presă cu privire la rezultatele negocierilor este prevăzută pentru miercuri, 30 mai 2018, la Roma, în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei.
Participanții la negocierile în formatul „5+2" sunt Chișinăul și Tiraspolul — ca părți în conflict; Rusia, Ucraina, OSCE — în calitate de mediatori; Uniunea Europeană și SUA — în calitate de observatori.