Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Toate drumurile duc la Roma: ce vor discuta Chișinăul și Tiraspolul în cadrul negocierilor

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaСтолица Италии - Рим
Столица Италии - Рим - Sputnik Moldova
Abonare
Întrevederea cu privire la reglementarea conflictului transnistrean va fi prezidată de reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei.

CHIȘINĂU, 29 mai — Sputnik. Întrevederea din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană, în formatul de negocieri „5+2", are loc la Roma, pe 29 — 30 mai curent. Potrivit comunicatului misiunii OSCE în Republica Moldova, participanții la conferință urmează să discute un șir de documente, ceea ce reprezintă o etapă importantă a procesului de negocieri.

În primul rând, este vorba de șase acorduri care au fost semnate de părți în noiembrie 2017 și aprilie 2018. Totodată, se așteaptă ca părțile să stabilească termenele de realizare a celorlalte prevederi ale „pachetului din opt puncte", și să stabilească noile direcții prioritare în procesul de negocieri.

ремонт дороги пробка автомобили номер ПМР Проспект Штефана чел Маре Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt in reparație reparația drumului ambuteiaj mașini - Sputnik Moldova
Politică
Decizie revoluționară. Mașinile cu numere transnistrene, admise în traficul mondial

Așa-numitul „pachet din opt puncte", care cuprinde o listă de măsuri pentru consolidarea încrederii între părți, include patru acorduri neîndeplinite, prevăzute în „Protocolul de la Berlin" din iunie 2016, precum și problema privind activitatea școlilor cu predare în grafie latină de pe malul stâng al Nistrului, aspecte privind terenurile agricole din raionul Dubăsari, chestiuni legate de circulația populației, a mărfurilor și serviciilor și podul de la Gura Bâcului.

Conferința de presă cu privire la rezultatele negocierilor este prevăzută pentru miercuri, 30 mai 2018, la Roma, în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei.

Participanții la negocierile în formatul „5+2" sunt Chișinăul și Tiraspolul — ca părți în conflict; Rusia, Ucraina, OSCE — în calitate de mediatori; Uniunea Europeană și SUA — în calitate de observatori.

Fluxul de știri
0