Jurnalist american: „Departamentul de Stat a tratat România ca pe o colonie"

© SputnikUS State Department
US State Department - Sputnik Moldova
Abonare
El spune că numai românii pot aduce schimbarea, în primul rând printr-o atitudine demnă şi nu slugarnică faţă de instituţia de peste ocean.

BUCUREŞTI, 28 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Jacob Grandstaff, jurnalist în cadrul Capital Research Center, autor a 10 articole intitulate „Soros în România" aminteşte că, la cinci zile după incendiul din Colectiv, premierul Victor Ponta şi administraţia sa au demisionat la cererea a mai puţin de jumătate din populaţia ţării.

Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu - Sputnik Moldova
Face să ne alarmăm sau nu: De ce SUA concentrează tehnică blindată în România

El a făcut o radiografie a protestelor de stradă, adăugând că, în timp ce jurnaliştii şi analiştii occidentali criticau România pentru instabilitate, deoarece a schimbat câţiva premieri de la căderea comunismului, filantropii internaţionali precum Soros au contribuit la această stare de incertitudine, deoarece tineretul pe care l-au finanţat a crescut intoxicat cu putere când au înţeles că demonstraţiile de stradă prelungite pot forţa guvernele să demisioneze.

De ce îl interesează, însă, pe jurnalistul american tensiunile din România? El spune că nu şi-a propus iniţial să facă investigaţii în ţara noastră, dar că aici a fost adus de… o fotografie cu George Soros, el fiind preocupat de activităţile miliardarului în SUA.

Unul din articolele sale privea controversa de anul trecut, când o lege din Ungaria ameninţa să închidă Universitatea Central Europeană de la Budapesta.

„Şi, făcând cercetare, am dat peste o imagine din România, în care cineva ţinea un mesaj în care îl critica pe George Soros, ceea ce mi s-a părut ciudat, pentru că mă gândeam: de ce e Soros criticat în România, doar îşi concentrează activitatea în Ungaria", a explicat jurnalistul, potrivit adevarul.ro, adăugând că a început să se documenteze şi a aflat că Departamentul de Stat a finanţat ajutorul acordat Macedoniei prin fundaţiile lui Soros.

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova
Cristoiu: "În România are loc o operațiune CIA, iată cum ne putem apăra"

„Am stat patru ani în România. Dacă nu aş fi trăit în România, nu aş fi putut să recunosc articolul despre Soros de care ziceam şi care era scris în româneşte", a precizat Jacob Grandstaff.

El consideră că o schimbare în România nu va veni din SUA, ci numai din interior, dar spune că americanii au tratat ţara noastră ca pe o colonie şi depinde numai de noi să oprim asta.

„Departamentul de Stat a tratat România ca pe o colonie. A tratat ţara voastră ca pe o colonie a sa din Estul Europei. Şi până când românii nu se vor sătura de asta şi vor dori să îşi conducă propria ţară, Departamentul de Stat va continua să trateze România ca pe o colonie. Dacă românii vor continua să creadă că nu sunt suficient de deştepţi sau abili să conducă ţara, atunci Departamentul de Stat îi va trata aşa cum a făcut-o şi-n ultimii zece ani", a explicat jurnalistul.

El a precizat că state precum Polonia şi Ungaria nu intră în această categorie, pentru că popoarele respective nu suportă să fie tratate ca nişte colonişti şi a dezvăluit câteva amănunte despre noul spisod al serialului la care lucrează.

„Un accident (incendiul de la Colectiv — n. Georgiana Arsene) ce a fost speculat de ONG-urile lui Soros pentru a submina democraţia şi a instala tehnocraţia, Guvernul Cioloş. Voi arăta cum s-a făcut acest lucru", a încheiat Grandstaff.

Fluxul de știri
0