Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Există o explicație: De ce a pierdut alegerile Silvia Radu

© Sputnik / Miroslav RotariSilvia Radu
Silvia Radu - Sputnik Moldova
Abonare
În capitală va urma un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, însă fără actualul primar interimar, Silvia Radu.

CHIȘINĂU, 28 mai — Sputnik. În primul tur al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău, prezența la urne a fost destul de redusă.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, doar puțin peste 35 la sută dintre alegători s-au prezentat la secțiile de votare.

Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova
Unde a greșit Silvia Radu - Explicația sociologului

Astfel, conform rezultatelor preliminare ale alegerilor locale noi din data de 20 mai, în Capitală va avea loc al doilea tur de scrutin, care se va desfășura pe data de 3 iunie.

În turul doi vor concura candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, care a acumulat 40,97 la sută din opțiunile cetățenilor, și candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, care a acumulat 32.12 la sută.

Un rezultat neașteptat de mic, în opinia politologilor, a înregistrat a candidatul independent Silvia Radu — doar 17,65 la sută din voturile locuitorilor Chișinăului și suburbiilor.
Actualul primar interimar al Capitalei și-a explicat eșecul prin prezența redusă la urne a alegătorilor.

"Votul a fost împărțit practic între două partide politice care au reușit să-și mobilizeze electoratul. Am fost uimită de prezența redusă a alegătorilor la secțiile de votare și de procentul mic al celor care au votat în favoarea mea", le-a spus Radu jurnaliștilor.

Turul doi al alegerilor locale din Capitală se va desfășura exclusiv pe criterii politice și va fi o luptă dură între cei doi concurenți electorali, consideră Radu.

"Aceasta este realitatea și trebuie să ținem cont de ea. Turul doi va fi unul politic, Chișinăul va rămâne în continuare în zona politicului și geopoliticului", a subliniat Radu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Silvia Radu a ținut să le mulțumească tuturor chișinăuienilor care au ieșit la vot și celor care i-au acordat încrederea lor, dar și colegilor din primărie alături de care a muncit în ultimele luni.

Silvia Radu anunță despre încheierea activității sale în Primăria Chișinău>>>

Totodată, ea a comunicat că a făcut demersurile oficiale pentru încheierea activității sale în Primăria Municipiului Chișinău.

Amintim că pragul electoral la alegerile primarului în primul tur este de 25%. Potrivit legii, învingător este candidatul care acumulează mai mult de jumătate din voturile alegătorilor incluși în liste.

În cazul în care niciun candidat nu acumulează peste 50 la sută, are loc turul doi al alegerilor, în care câștigă candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi. Pentru turul doi nu este prevăzut un prag electoral.

Fluxul de știri
0