Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XVIII). Germania 2006 (FOTO, VIDEO)

© Sputnik / Alexey Malgavko / Accesați arhiva multimediaCupa Mondialului 2018
Cupa Mondialului 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Nemții, din nou gazde - Calificări alambicate, baraje intercontinentale - România și Moldova, dincolo de clubul select - Înnoirea africană - Ascensiunea Ucrainei - Lovituri de departajare în două din patru sferturi, dar și în finala mare.

CHIȘINĂU, 27 mai — Sputnik. După aventura cu deplasarea turneului în Extremul Orient și organizarea lui de către două țări, FIFA, se pare, a decis să renunțe la inovații, cel puțin pentru un timp oarecare, și să revină la ceva testat și tradițional. Mai concret, la un model de "ordnung" garantat.

Suporter coreean la CM-2002 - Sputnik Moldova
Sport
Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XVII). Coreea-Japonia 2002 (FOTO, VIDEO)

Astfel, Germania, după Mexic și Italia, a devenit a treia răsfățată cu dreptul de a invita finalele în mod repetat și de a primi cu această ocazie, în mod automat, un bilet de participare. Al doilea, cum se obișnuiește, i-a fost rezervat campioanei mondiale, Brazilia.

Celelalte 30 de locuri vacante au fost puse la bătaie, la ele emițând pretențiile lor 196 de state din 6 zone geografice.

Preliminariile…

…au avut din nou o formulă destul de sofisticată, cu calificări directe, indirecte și parcursuri întortocheate.

În Europa au fost create 8 grupe cu câte 6-7 naționale, astfel că ele s-au văzut antrenate într-o campanie maraton, cu 10-12 partide de jucat.

România, la ora bilanțului, acumulează cu 1 punct mai puțin decât Cehia și cu 7 decât Olanda.

Moldova repetă figura de 8 ani în urmă — ultima poziție cu 1 câștig de la Belarus și 2 remize, cu Scoția și Norvegia.

Surprizele calificărilor europene au fost Ucraina, într-o anumită măsură — Portugalia și Suedia, reușita obligatorie au obținut-o Franța, Italia, Anglia, Serbia-Muntenegru. 

Decepțiile stagiunii — Danemarca, Rusia, Scoția, Belgia, Ungaria, Bulgaria.

Dintre cele 8 ocupante ale locurilor doi Croatia și Polonia s-au calificat având cele mai bune rezultate, alte 6 au mers la baraje, în care Cehia trece de Norvegia, Elveția de Turcia și Spania de Slovacia.

CM-1990 - Sputnik Moldova
Sport
Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă - Italia 1990

Repetare a situației de acum 4 ani în America de Sud, Brazilia, Argentina, Ecuador și Paraguay se califică, Uruguay merge la baraj, unde întâlnește din nou (!) Australia, dar, după egalitate perfectă în urma celor 2 meciuri, la loviturile de dapartajare se impun antipozii!

În America Centrală și de Nord au câștig de cauză Mexicul și SUA (previzibil), împreună cu Costa Rica. Trinidad și Tobago se impune în barajul intercontinental cu Bahrainul. 

Înnoire cvasitotală în cvintetul de reprezentanți ai Africii — Angola, Ghana, Coasta de Fildeș, Togo, și doar Tunisia se califică repetat.

Din Asia — o reprezentanță mai tradițională: Iran, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Japonia.

A doua dată în Germania, prima oară în țara reunificată

Nemții, firește, voiau să repete figura din 1974, când au organizat un Mondial perfect pe care, pe lângă toate, l-au și câștigat. Eventualul titlu este o chestie care se tranșează în ultima zi a turneului, dar, mai întâi, vine o serioasă perioadă de pregătiri. Un teren propice pentru aplicarea meticulozității germane căreia nu-i scapă nici cel mai mic detaliu.

Pentru competiție au fost pregătite 12 stadioane, inclusiv unul pe teritoriul fostei RDG, la Leipzig. Arena principală, cu aceeași încărcătură simbolică, avea să fie, ca și cu 32 de ani în urmă, marele oval din Berlin. Olimpiastadion, acum emblemă a unității naționale, a fost ridicată pentru Jocurile Olimpice din 1936, apoi renovată capital în două rânduri, înainte de ambele turnee finale pe care le-a găzduit Germania.

© AFP 2024 / STAFF REMOTEOlimpiastadion Berlin
Olimpiastadion Berlin - Sputnik Moldova
Olimpiastadion Berlin

Logoul, creație a agenției americane Whitestone, a încăput imaginea trofeului, culorile germane și două fizionomii zâmbărețe, în interiorul cifrelor 06, însoțite de o a treia, ciufulită și la fel de jovială. Era o indicație directă că Mondialul își dorește o atmosferă ospitalieră și amicală.

© AFP 2024 / PASCAL PAVANIWorld Cup 2006, logo oficial
World Cup 2006, logo oficial - Sputnik Moldova
World Cup 2006, logo oficial

Mascota, Goleo, a generat mai multe ipoteze privind proveniența numelui (de la Go, Gol, Leo, Ole luate aparte sau în diferite combinații), dar și nedumeriri. Poate vulturul german ar fi fost mai la locul lui? Da, și de ce creatorii acestui "intrus în fauna autohtonă" l-au echipat în tricou, dar nu i-au pus și o pereche de șorturi?

© AP Photo / Frank AugsteinMascota, Goleo
Mascota, Goleo - Sputnik Moldova
Mascota, Goleo

Balonul oficial a fost botezat +Teamgeist, ceea ce înseamnă "spirit de echipă". Conceput într-un design absolut inovativ, el a fost ”îmbrăcat”, pentru prima oară, într-o ”cămașă” confecționată din doar 14 detalii.

Împărțirea la doi

Formula de disputare, din 1998 până în 2006, dar și mai apoi, a rămas neschimbată, devenind astfel una consacrată și apreciată.

După faza grupelor 16 echipe mergeau în play-off, tot atâtea treceau în categoria spectatoarelor.

În Grupa A Germania, cu 3 victorii, dar și Ecuador (!), cu 2, nu lasă nici o șansă Poloniei și Costa Ricăi.

Anglia și Suedia elimină, în Grupa B, Paraguayul de mână cu Trinidad și Tobago.

Argentina și Olanda, la egalitate de puncte, dar cu golaveraj mai bun la insulari, sunt net superioare, în Grupa C, Coastei de Fildeș și surprinzător de slabei Serbia-Muntenegru (0 puncte, 10 goluri încasate).

Grupa D. Portugalia, fără vreun pas greșit, și Mexicul, cu un parcurs mai sinuos, sunt peste Angola și Iran.

Italia este prima în Grupa E, în cursa pentru poziția secundă debutanta Ghana înghesuie Cehia și SUA.

Brazilia ia fără probleme punctajul maxim în Grupa F, Japonia și Croația (!) cedează a două poziție calificantă Australiei.

După cum era de așteptat, Coreea de Sud și Togo nu au putut opune o rezistență serioasă francezilor și elvețienilor, surprinzătoare a fost câștigarea Grupei G de către reprezentanții țării cantoanelor.

Ierarhizare clară a valorilor în Grupa H: Spania 9 puncte, Ucraina (și ea debutantă a finalelor) — 4. Tunisia și Arabia Saudită — câte 1.

Faza eliminatorie

În OPTIMI trei naționale s-au impus clar în fața concurentelor: Brazilia-Ghana 3-0, Franța-Spania 3-1 și Germania-Suedia 2-0. În patru partide avantajul învingătoarelor a fost minim: Argentina-Mexic 2-1, Italia- Australia, Anglia-Ecuador și Portugalia-Olanda — 1-0. Marea bătălie s-a dat între Ucraina și Elveția, echipa lui Oleg Blohin, după un 0-0 la finele prelungirilor, s-au impus la penaltiuri, 3-0.

Așadar în SFERTURILE turneului s-a adunat o companie tradițională, din care doar Ucraina făcea excepție. Italia a reparat situația, administrându-le novicilor un sec 3-0.

Franța, revenită parcă la forma care cu 8 ani în urmă o făcuse campioană mondială, administrează un 1-0 Braziliei.

În celelalte 2 partide lucrurile merg până la lovituri de departajare. Doar așa Germania trece de Argentina, iar Portugalia lui Cristiano Ronaldo — de Anglia.

Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă. Mexic 1986>>>

În SEMIFINALE punctul cu var a fost totalmente ignorat, pe parcursul timpului de joc, dar și după consumarea lui. Franței i-au fost suficiente 90 de minute pentru a învinge Portugalia cu 1-0, Italia, cu un 2-0 la finele prelungirilor, a spulberat speranțele germanilor la un nou titlu.

Situația în care gazdele turneului nu apucă finala, readusă în actualitate din 2002, se repetă — pentru a rămâne în picioare și pe viitor, până azi.

Repartizarea metalelor prețioase

Nemții conduși de Jürgen Klinsmann s-au mulțumit (?) cu medaliile de bronz — 3-1 în fața Portugaliei.

Finala a fost un meci al orgoliilor, Franța alergând după al doile titlu, Italia — după al patrulea. Totodată — un spectacol cu 2 protagoniști în prim plan, Materazzi și Zidane, cei care mai întâi au înscris golurile echipelor lor, i-ar apoi au fost părți beligerante în celebrul episod marțial.

În confruntarea fizică s-a impus francezul, adversarul lui, după ce și-a revenit, a mai transformat, de rând cu alți 4 coechiperi, una dintre loviturile de dapartajare: 5-3 la penaltiuri, Italia ia titlul!

Trofeul a fost înmânat căpitanului italienilor, Fabio Cannavaro.

POZĂ Căpitanul Fabio Cannavaro

Condusă de Marcello Lippi, această generație a reușit să facă cee ce nu au fost în stare Roberto Baggio & Co cu 12 ani în urmă, 1994, să dovedească că se poate câștiga un titlu la penaltiuri.

© AFP 2024 / ODD ANDERSENNaționala Italie la CM-2006
Naționala Italie la CM-2006 - Sputnik Moldova
Naționala Italie la CM-2006

Zinedine Zidane a fost recompensat cu titlul de cel mai prețios fotbalist al turneului.

© AFP 2024 / ROBERTO SCHMIDTZinedine Zidane
Zinedine Zidane - Sputnik Moldova
Zinedine Zidane

Miroslav Klose a luat Gheata de Aur, cu 5 goluri înscrise.

© AFP 2024 / VINCENZO PINTOMiroslav Klose
Miroslav Klose - Sputnik Moldova
Miroslav Klose
Fluxul de știri
0