Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XVII). Coreea-Japonia 2002 (FOTO, VIDEO)

© AP Photo / Ed WraySuporter coreean la CM-2002
Suporter coreean la CM-2002 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Turneul pășește cu dreptul în secolul XXI - FIFA, aproape la fel de reprezentativă ca ONU - Pentru prima oară, finala se deplasează în Asia - Premieră absolută, două țări gazdă - Umilirea campioanei - Surprizele sunt furnizate de Africa, dar mai ales de Asia - "Greii" iau ce e a lor, Brazilia triumfă.

CHIȘINĂU, 22 mai — Sputnik. Trecută de hotarul mileniilor, competiția atrage 199 de națiuni, aproape tot atâtea câte fac parte din ONU. Începe o concurența acerbă pentru 29 de locuri vacante în finale (campioana, Franța, și gazdele, două la număr, s-au calificat din oficiu).

CM-1990 - Sputnik Moldova
Sport
Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă - Italia 1990

În Europa numărul selecționatelor care și-au anunțat participarea a crescut la 51. Ele au format 9 grupe preliminare ale căror învingătoare se calificau direct, iar cele de pe pozițiile secunde mergeau la baraje.

Rusia, Portugalia, Suedia și Polonia au ieșit din umbră, revenind în prim-plan după o pauză de 4 (sau, în cazul unora, chiar mai mulți) ani. Succesul Danemarcei, Croației, Spaniei, Italiei, Angliei (peste Germania, la golaveraj) a fost mai previzibil. Marile perdante ale calificărilor- Olanda, Iugoslavia, Scoția, Bulgaria (cândva — o abonată la finale).

Moldova s-a prezentat mai bine decât în campania de debut, a obținut prima victorie și a făcut 3 remize — prea puțin pentru a se califica, dar suficient pentru a nu fi considerată un outsider iremediabil.

România nu a avut viață ușoară în grupa cu Italia și Ungaria, dar a urcat pe 2, mergând la baraj. Acolo o aștepta Slovenia care a prins șansa de a înclina balanța în favoarea sa printr-un gol bizar, înscris cam de la colțul terenului, la Ljubljana.

Prin sita dublelor eliminatorii au mai reușit să se strecoare Belgia (în detrimentul Cehiei), Germania (versus Ucraina), Turcia (în fața Austriei). Irlanda, într-un baraj intercontinental, a trecut cu greu de Iran.

În zona Americii de Sud puțin surprinzătoare a fost calificarea Ecuadorului și a Paraguayului, alături de favoritele Argentina și Brazilia (care, de altfel, a prins un bilet de participare în ultimul moment). Columbia, Peru și Chile au dezamăgit.

Uruguayul a acces în lista G32 doar prin filiera unui baraj intercontinental cu Australia.

În America Centrală s-au impus Mexic, SUA și Costa Rica.

Africii i-au fost acordate 5 locuri pe care și le-au adjudecat finalistele din campania trecută — Camerun, Nigeria, Tunisia și Africa de Sud, — plus debutanta Senegal.

Din partea Asiei la CM 2002 au mers Arabia Saudită și, pentru prima oară, China.

Pe ambele maluri ale Mării Japoniei și Strâmtorii Coreei

Mai întâi Țara Soarelui Răsare și cea a Dimineților Liniștite au concurat între ele, dar FIFA, pentru a nu aprinde spiritele, a lut decizia solomonică și le-a creditat pe ambele cu dreptul de a primi finalele. A fost primul, dar și ultimul caz de acest gen.

Campionatul cu viză de reședință asiatică a devenit unul model sub aspectul organizării, infrastructura fotbalistică și cea info-comunicativă, condițiile pentru oaspeți, promovarea, audiența, atitudinea binevoitoare a gazdelor — totul a contribuit în acest sens.

Partidele au fost disputate pe 20 de arene, în marea lor majoritate construite special pentru CM-2002. Meciul de deschidere a avut loc în capitala Republicii Coreea, pe arena Seoul Wold Cup Stadium.

© AP Photo / Tony GutierrezSeoul World Cup Stadium
Seoul World Cup Stadium - Sputnik Moldova
Seoul World Cup Stadium

Finala a fost programată la Yokohama, pe Stadionul Internațional Nissan.

© Photo : Domeniu publicStadionul Internațional Nissan, Yokahama
Stadionul Internațional Nissan, Yokahama - Sputnik Moldova
Stadionul Internațional Nissan, Yokahama

Logoul campionatului, elaborare a companiei Interbrand, a sintetizat principiile artistice din cultura celor două state — asimetria, dinamismul și armonia.

© Photo : Katha123Logoul campionatului mondial de fotbal, 2002
Logoul campionatului mondial de fotbal, 2002 - Sputnik Moldova
Logoul campionatului mondial de fotbal, 2002

Vă mai amintiți de Tip și Top, doi puști hazlii pe post de dublă mascotă a CM-1974 din Germania? De această dată pe firmament și-a făcut apariția o ceată și mai numeroasă, Ato, Kaz și Nik. Acești extratereștri, a căror apartenență la lumea sportului rege o trădau doar ghetele de fotbal, au fost creați pe calculator și aveau menirea să simbolizeze înalta tehnologizarea a Coreei și Japoniei.

© AP Photo / Tsugufumi MatsumotoMascotele Nik, Ato și Kas
Mascotele Nik, Ato și Kas - Sputnik Moldova
Mascotele Nik, Ato și Kas

La balonul oficial al turneului, Adidas Fevernova, producătorul a lucrat circa 3 ani. Dacă caracteristicile constructive și de exploatare au suferit noi îmbunătățiri, apoi designul a fost unul absolut nou — modern și laconic.

 

  • Regulamentul turneului nu a suferit vreo schimbare substanțială, fapt care i-a indus solicitatele elemente de continuitate și soliditate.

 

Surprize, mari surprize… Și chiar din start!

Grupa A. Pornind cu un senzațional eșec în meciul de deschidere a turneului, 0-1 cu Senegal, Franța a extins proporțiile catastrofei printr-o înfrângere în fața Danemarcei și un egal amărât cu Uruguay. A fost prima dată în istorie când, la turneul final, campioana mondială a ocupat ultimul loc în faza grupelor.

S-au calificat nordicii și.. africanii.

O altă echipă din continentul Negru, Africa de Sud, a cedat locul 2 Paraguayului doar la numărul de goluri înscrise. Învingătoarea incontestabilă a Grupei B a fost Spania, calul de bătaie — Slovenia, teamul care a umilit România în calificări.

Brazilia a obținut în Grupa C 3 victorii, Turcia — 4 puncte, tot atâtea ca și Costa Rica, dar cu un golaveraj superior. Debutul Chinei a fost o decepție, ea nu a înscris nici un gol, primind 9.

Marea surpriză a Grupei D — parcursul fantastic al Coreei conduse de Guus Hiddink, două victorii și un egal cu ocupanta poziției secunde, SUA.

Europenii, Portugalia și Polonia au capotat în mod lamentabil.

Situație diametral opusă în Grupele E și F în care reprezentantele Bătrânului Continent nu s-au dezmințit. Germania și Irlanda au marginalizat Camerunul și Arabia Saudită.

Suedia de mână cu Anglia, la rândul lor, surclasează Argentina și Nigeria.

Surpriză în Grupa G, unde se impune Mexicul, care bate Croația și Ecuadorul, remizând doar cu ocupanta locului 2, Italia.

Nebunie totală în Grupa H. Japonia, după un egal cu Belgia care, până la urmă, va fi pe poziția secundă, bate Rusia (!) și Tunisia.

Play-off! Fair-play?

Etapa eliminatorie, în faza OPTIMILOR, arăta mai exotic decât vreodată. Și acest specific avea să se mențină până în ultimele partide.

Meciul vedetă al acestui stadiu, dar și un mare scandal al turneului, a fost Coreea-Italia. Toată lumea a căzut de acord că arbitrul ecuadorian a pierdut frâiele acestei partide extrem de brutale, ba chiar a distorsionat bunul ei mers. S-au făcut auzite și acuzații privind vicierea rezultatului, evident — din tabăra celor învinși. Oricum, fotbaliștilor din Cizmă le-a fost validat doar unul dintre cele două goluri înscrise, iar concurenților — ambele.

Cealaltă țară gazdă, Japonia, a cedat la limită Turciei, 0-1.

În schimb Senegalul le-a dat o lecție de fotbal modern suedezilor, 2-1.

Spania a trecut de Irlanda doar la penaltiuri. Germania a scos un modest 1-0 cu Paraguay, în celelalte partide superioritatea uneia dintre concurente a avut o expresie mai clară: SUA-Mexic și Brazilia-Belgia — 2-0. Cea mai convingătoare a fost victoria englezilor asupra danezilor, 3-0.

În SFERTURI Spania iar s-a văzut nevoită să-și încerce norocul în lovituri de departajare, dar de această data, cu Coreea, fără câștig de cauză. Afirmațiile anterioare precum că arbitrii favorizează echipa lui Hiddink se apropiau de zona certitudinii după ce fluierașul egiptean a anulat, în timpul regulamentar, două goluri ale ibericilor.

În meciul dintre alte două mari surprize ale turneului, Turcia și Senegal, succesul a fost de partea primeia.

În rest, "greii" au urcat la înălțimea așteptărilor, Germania a trecut de SUA, din nou modest, cu 1-0, Brazilia — de Anglia, cu 2-1.

SEMIFINALELE. Novicilor li se arată locul lor: Germania-Coreea 1-0, scor identic în Brazilia-Turcia.

Partide cu medaliile pa masă

Turcia-Coreea 3-2. Teamul lui Hiddink, a cărui șanșa, pare, s-a epuizat în partida precedentă, nu a putut (sau nu i s-a îngăduit?) să urce decât pe locul 4 mondial. Concurenții lor, peste 52 de ani după prima și unica participare în finale, au cucerit bronzul.

MECIUL DECISIV. Brazilia câștiga, cu 2-0, a 5-a finală din cele 7 în care a fost prezentă, Germania o pierde pe a 3-a din șase.

Marcos Evangelista de Morais, zis Cafu, în calitatea lui de căpitan al învingătorilor, preia trofeul suprem al fotbalului mondial.

© AP Photo / Luca BrunoMarcos Evangelista de Morais, zis Cafu
Marcos Evangelista de Morais, zis Cafu - Sputnik Moldova
Marcos Evangelista de Morais, zis Cafu

Generația Ronaldo-Ronaldinho, sub bagheta lui Luiz Felipe Scolari, face Brazilia pentacampioană, adică o ridică la rangul de mega-putere a sportului rege.

© AFP 2022 / ANTONIO SCORZANaționala Braziliei la CM-2002
Naționala Braziliei la CM-2002 - Sputnik Moldova
Naționala Braziliei la CM-2002

Ronaldo, marele ghinionist al finalei din 1998, de această data a înscris ambele goluri de aur, adăugându-le la alte 6, suficient pentru a deveni golgheterul turneului.

Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă. Mexic 1986>>>

Cel mai bun jucător al campionatului a fost declarat portarul nemților Oliver Kahn.

© AP Photo / Aris MessinisOliver Kahn
Oliver Kahn - Sputnik Moldova
Oliver Kahn
Fluxul de știri
0