CHIȘINĂU, 25 mai — Sputnik, Cezar Salagor. Mitropolitul Moldovei, Înaltpreasfințitul Vladimir, s-a adresa Președintelui Republicii Moldova, Președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova în legătură cu abuzurile comise în timpul desfășurării marșului homosexualilor din 19 mai, anunță mitropolia.md.
"În numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova și a cetățenilor acestei țări, ne adresăm Domniilor Voastre, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, ca pentru viitor să opriți acest flagel distructiv, care întinează moralicește societatea noastră declarată ortodoxă și care susține valorile familiei", este scris în scrisoarea semnată de mitropolit.
Totodată, Biserica Ortodoxă din Moldova roadă să fie revăzută Legea cu privire la asigurarea egalității, precizând că aceasta nu este doar rugămintea slujitorilor Bisericii, ci "un deziderat al întregului nostru popor creștin-ortodox".
Mitropolia Moldovei subliniază că această acțiune amorală a constituit o nouă provocare pentru societatea noastră, care își menține verticalitatea morală, în duhul învățăturii creștine.
În încheiere, ierarhii se întreabă retoric și îi îndeamnă pe demnitari să mediteze ce valori moral-spirituale vor transmite generațiilor viitoare.
”Or, încheind acest mandat de legislatori în toamna acestui an, ce valori moral-spirituale lăsați Domniile Voastre generației tinere?
Pe 23 mai, un grup de creștini care au protestat contra paradei homosexualilor la Chișinău au cerut autorităților să-i pedepsească pe angajații Ministerului de Interne care au aplicat forța disproporționat, inclusiv, cu utilizarea gazelor lacrimogene, împotriva protestatarilor pașnici. Ei au lansat și o petiție către autorități, care poate fi semnată aici.
Mitropolia Moldovei a insistat ca autoritățile să nu autorizeze acest marș, care ”reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a majorității societății. Cu toate acestea marșul LGBT a avut loc, fiind mobilizați sute de polițiști pentru a asigura buna desfășurare a marșului ofensator".
Precizăm că potrivit articolului 28 din Constituție, statul respectă și ocrotește viața intimă, familială şi privată. În același timp, legislația Republicii Moldova consfințește termenul de moralitate publică chiar în Legea privind întrunirile, iar acțiunile care încalcă morala publică sunt interzise.