Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Femei și copii, agresați în Capitală: Societatea civilă cere pedepsirea făptașilor

© Sputnik / Rodion ProcaPoliția îi protejează pe reprezentanții comunității LGBT, care mărșăluiesc în centrul Chișinăului
Poliția îi protejează pe reprezentanții comunității LGBT, care mărșăluiesc în centrul Chișinăului - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți membri ai societății civile condamnă acțiunile violente ale polițiștilor aplicate asupra celor care au manifestat pașnic împotriva marșului homosexualilor din 19 mai și cer pedepsirea făptașilor.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik, Cezar Salagor. În cadrul unei conferințe de presă, un grup de creștini care au protestat contra paradei homosexualilor la Chișinău au cerut autorităților să-i pedepsească pe angajații Ministerului de Interne care au aplicat forța disproporționat, inclusiv, cu utilizarea gazelor lacrimogene, împotriva protestatarilor pașnici.

”Persoanele care au fost bruscate, care au avut de suferit de pe urma acțiunilor ilegale ale unor polițiști concreți, să se adreseze Procuraturii municipiului Chișinău pentru atragerea lor la răspundere. Ei trebuie identificați prin măsuri operative și să fie stabilit gradul de vinovăție a fiecărei acțiuni luate în parte după care să fie pedepsiți conform legii contravenționale, penale sau disciplinare”, a declarat juristul Radu Busilă.

Activistul civic Sergiu Ungureanu consideră că acțiunile întreprinse de polițiști în centrul Capitalei sunt ieșite din comun.

”Ceea ce s-a întâmplat în centrul Chișinăului, pe 19 mai, este cu totul ieșit din comun. Poliția a acționat fără ca să aibă autorizație pentru acțiunile sale. Am văzut acțiuni violente aplicate asupra copiilor, asupra femeilor, asupra altor persoane care nu prezentau niciun pericol. O femeie care își exprimă nemulțumirea, stând la o distanță foarte mare de ei, de acel marș, deci nu prezenta niciun pericol, și a fost bruscată de un polițist fără ca să se prezinte conform legii, fără ca să respecte niciun fel de proceduri legale, a bruscat-o, a târât-o pe asfalt după care au dus-o într-o direcție necunoscută. Și asta este doar un exemplu”, a declarat activistul Sergiu Ungureanu.

Diaconul Ghenadie Văluță a declarat că ”această comunitate urmărește un singur scop și nu este vorba de respectarea unor drepturi, ci este vorba de un program activ cu caracter propagandistic. Dar noi tot nu suntem ființe necuvântătoare și tot avem ceva sfânt, avem și noi inimă și avem și noi credință. Toate țările europene, cu excepția celor proaspăt intrate, au legalizat căsătoriile homosexuale, fapt care prevede și înfierea de copii. Iată scopul propagandei. Iată de ce cu toții trebuie să ne opunem”, a sous diaconul.

Штефан чел Маре Stefan cel Mare - Sputnik Moldova
Parada homosexualilor, ca imbold la profanarea simbolurilor naționale și spirituale

Membrii activi ai societății civile au publicat pe platformele de socializare o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Parlamentului, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, dar și candidaților la funcția de primar al Capitalei, prin care își exprimă indignarea față de acțiunile polițiștilor care sunt plătiți din banul public pentru ca să apere cetățenii și cer pedepsirea lor, dar și interzicerea pe viitor a unor astfel de acțiuni care insultă sentimentele religioase ale creștinilor din Moldova.

"În timpul acestui eveniment și înaintea acestuia, poliția a manifestat un comportament violent și abuziv asupra oamenilor care au venit să protesteze pașnic împotriva valorilor străine nouă ca neam. Într-o societate democratică nu este admisibil ca să fie agresați oamenii care au protestat pașnic doar pentru faptul ca să-și exprime liber opiniile", este menționat în adresarea publică.

Cavcaliuc: IGP va depune toate eforturile pentru buna desfășurare a marșului LGBT>>>

Ținem să precizăm că potrivit articolului 28 din Constituție, statul respectă și ocrotește viața intimă, familială şi privată. În același timp, legislația Republicii Moldova consfințește termenul de moralitate publică chiar în Legea privind întrunirile, iar acțiunile care încalcă morala publică sunt interzise. Mai mult, acțiunile de acest fel incită la nerespectarea Constituției, care apără instituția familiei alcătuită dintr-un bărbat și o femeie. Iar cel mai grav este că acest lucru se întâmplă cu sprijinul a zeci de ambasade acreditate la Chișinău și care sfidează opinia majorității covârșitoare a cetățenilor moldoveni.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0