Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se schimbă mecanismul de taxare a autovehiculelor neînmatriculate în Moldova

© Sputnik / Родион ПРОКАImport automobile
Import automobile - Sputnik Moldova
Abonare
Operatorii de transport rutier străini care vor veni în Moldova vor avea posibilitate să achite taxele pentru utilizarea infrastructurii în funcție de categoria vehiculului rutier și termenul de ședere al acestuia.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Procedura de verificare și taxare a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul Republicii Moldova va fi simplificată. Guvernul de la Chișinău a avizat pozitiv modificările și completările propuse la Codul transporturilor rutiere, Codul fiscal, Codul contravențional și la Legea drumurilor. 

Birou Vamal Albița, România - Sputnik Moldova
Societate
Vii în Moldova cu o mașină cu numere străine? Vezi ce vor să schimbe deputații

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că proiectul de lege vine cu unele clarificări privind atribuțiile de control în domeniul transporturilor, a autorizării de intrare sau părăsire a teritoriului Republicii Moldova. Documentul mai stabilește mecanismul de taxare a autovehiculelor neînmatriculate în Republica Moldova, bazat pe practica țărilor europene.  Operatorii de transport rutier străini vor avea posibilitate să achite taxele pentru utilizarea infrastructurii în funcție de categoria vehiculului rutier și termenul de ședere al acestuia. În prezent, transportatorii de pasageri și mărfuri achită o taxă pentru fiecare intrare sau tranzitare a teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, se propune modificarea competențelor instituțiilor cu funcții de control. Agenția Națională Transport Auto va realiza controlul asupra respectării reglementărilor naționale şi internaționale în domeniul transporturilor rutiere de către operatorii de transport rutier pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul Vamal va controla prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de mărfuri, precum și achitarea de către unitățile de transport marfă a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta) la punctele de trecere a frontierei de stat, în cazul operatorilor de transport străini. Poliția de Frontieră va verifica, la punctele de trecere a frontierei de stat, prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de persoane prin servicii regulate sau ocazionale, dacă acordurile bilaterale și multilaterale prevăd obligativitatea acestora, precum și achitarea de către unitățile de transport persoane a taxei pentru folosirea drumurilor.


Fluxul de știri
0