CHIȘINĂU, 21 mai — Sputnik. Oamenii de știință de la Universitatea din Texas afirmă că situația social-economică a omului este legată de anatomia și funcționalitatea creierului, informează RIA Novosti.
Au fost cercetate 304 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 89 ani. Subiecții au vorbit despre studiile lor, despre carieră și venituri, după care le-a fost examinat creierul prin metoda imagisticii prin rezonanță magnetică.
În consecință, savanții au obținut informații despre volumul materiei cenușii, grosimea cortexului emisferelor cerebrale și legăturile funcționale dintre anumite zone ale creierului.
Corelând datele a două experimente, cercetătorii au stabilit că persoanele mai de succes cu vârsta de 35 — 64 de ani posedă mai multă materie cenușie, precum și conexiuni neuronale mai puternice, comparativ cu semenii lor mai puțin de succes. Acești indicatori sunt asociați cu o memorie mai bună și cu un risc mai mic de demență senilă.
În opinia autorilor, studiul demonstrează că modul de viață, alimentația, mediul ambiant și experiența de viață influențează asupra sănătății și a stării creierului.