Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceaiul verde, transformat într-o armă puternică împotriva cancerului

CC0 / / Ceai verde
Ceai verde - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Extractul de ceai verde i-a ajutat pe oamenii de știință să creeze nanoparticule capabile să distrugă practic toate celulele canceroase din plămânii umani când sunt iluminate cu un laser, potrivit unui articol publicat în revista ACS Applied Nano Materials.

CHIȘINĂU, 22 mai — Sputnik. Extractul de ceai verde i-a ajutat pe oamenii de știință să creeze nanoparticule capabile să distrugă practic toate celulele canceroase din plămânii umani când sunt iluminate cu un laser, potrivit unui articol publicat în revista ACS Applied Nano Materials.

Alcool - Sputnik Moldova
Avertisment OMS: Alcoolul provoacă 7 tipuri de cancer

„Următorul nostru pas este să sporim amploarea experimentelor. Ne propunem să verificăm dacă putem utiliza punctele cuantice pentru a obține o "fotografie„ a celulelor canceroase, și sperăm să înțelegem modul în care acestea sunt conectate și penetrează în interiorul lor", — a declarat Sudhagar Pitchaymutu (Sudhagar Pitchaimuthu) de la Universitatea din Swansea (Marea Britanie).

În ultimii ani, oamenii de știință au creat mai multe metode fundamentale noi de tratare a cancerului, bazate pe diferite nanoparticule organice sau anorganice. In unele cazuri, nanoparticulele însele oferă un mijloc de îndepărtare a tumorii, acționând ca un fel de „țintă", care sunt induse sau celule ale sistemului imunitar sau radiație laser ce încălzește particulele și celula de combustie.

După cum explică oamenii de știință, diametrul unei nanoparticule afectează în mod direct capacitatea sa dăunătoare — cu cât mai multe bucăți de metal sau alte elemente, cu atât mai multe celule vor distruge. În unele cazuri, acesta este un minus — fragmentele mari vor ucide nu numai celule canceroase, dar și cele sănătoase.

La rândul său, după cum notează Pitchaymutu „producerea" nanoparticulelor de dimensiuni mici este o sarcină foarte dificilă, deoarece stabilitatea lor este redusă în mod semnificativ odată cu descreșterea dimensiunii.

Țigarete - Sputnik Moldova
Șocant: Aceste țigări provoacă cel mai agresiv cancer la plămâni

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit câteva zeci de substanțe care pot rezolva această problemă, stabilizând și legând nanoparticule. Toate acestea au un dezavantaj comun — sunt extrem de toxice și pot provoca moartea masivă a oricăror celule singure. Acest lucru nu le permite să le folosim în practica medicală.

Chimiștii britanici au găsit o soluție la această problemă prin învățarea de a dezvolta nanoparticule speciale capabile să ucidă aproape toate celulele canceroase în interiorul extractului de ceai verde.

După cum remarcă oamenii de știință, ei au atras atenția asupra faptului că mulți microbi și celule vegetale pot sintetiza nanoparticule naturale folosind diverse substanțe capabile să formeze filme subțiri pe suprafața lichidului. Ghidați de această idee, oamenii de știință au colectat puncte cuantice utilizând extractele celulelor acestor organisme și și-au verificat activitatea pe colonii de bacterii și celule canceroase.

Aceste experimente au arătat că extractul de ceai poate fi folosit pentru a asambla nanoparticule foarte mici din cadmiu si sulf, amestecând doar trei componente — sulfatul de cadmiu, sulfura de sodiu si extractul de ceai. La câteva ore după amestecarea lor, în interiorul acestui amestec apar un număr mare de particule, de dimensiuni mai mari de câțiva nanometri.

Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Studiu: Efectul dezastruos al diabetului asupra sănătății creierului

Ele sunt așa-numitele "nanopuncte cuantice" — structuri speciale capabile să absoarbă lumina și să genereze noi tipuri de unde electromagnetice. Dacă punctele cuantice se află în interiorul celulelor, ele pot produce un număr mare de molecule agresive care le distrug din interior.

Nanopunctele, create de Pitchaymuth și colegii săi, au distrus aproximativ 80% din celulele canceroase pulmonare, în culturi din care biologii și-au verificat acțiunea, în timp ce "evidențiază" tumoarea și ajută oamenii de știință să-și determine poziția.

Un rezultat similar, după cum notează chimistul, deschide calea pentru utilizarea ceaiului verde pentru producerea de medicamente împotriva cancerului.

Fluxul de știri
0