Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Păcat că nu există o reacție a Consiliului Europei în cazul Vâșinski

© Sputnik / Irina LeahovaДень города Тирасполь 2017
День города Тирасполь 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Un jurnalist transnistrean și-a împărtășit opinia în dialogul cu reporterul Sputnik vizavi de situația libertății de exprimare în Ucraina, în special, în cazul arestării directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vâșinski.

TIRASPOL, 21 mai — Sputnik, Irina Leahova. Țările membre ale Consiliului Europei, dar și Comitetul OSCE pentru libertatea mass-media trebuiau să reacționeze la acțiunile autorităților ucrainene luate față de directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vâșinski. Este opinia jurnalistului transnistrean Grigori Volovoi, expusă în dialogul cu reporterul Sputnik.

„Păcat că comunitatea jurnalistică nu a fost atât de activă în a condamna acest act al autorităților ucrainene. Păcat că până în prezent nu există nici o reacție dură din partea Consiliului Europei, în special, din partea Comitetului pentru Libertatea Mass-MediaOSCE la toate cele întâmplate", a spus Volovoi.

Potrivit acestuia, situația care s-a creat în Ucraina în jurul jurnaliștilor, în special în cazul Vâșinski, demonstrează o dată în plus în ce măsură s-a schimbat lumea mediatică în spațiul CSI în contextul tendințelor globale. Jurnalistul susține că, dacă odinioară jurnaliștii ucraineni erau un exemplu de activitate corectă și profesionistă, de prezentare a informației, iar domeniul mediatic ucrainean se distingea prin libertatea de exprimare, astăzi mass-media din țara vecină nu mai corespund acestui etalon.

Кирилл Вышинский - Sputnik Moldova
Politică
Politicieni și jurnaliști străini se pronunță întru susținerea lui Vâșinski

„În Ucraina are loc discriminarea, acolo este îngrădită libertatea de exprimare. Dacă se și permite să vorbești, atunci doar ca în studioul „Kvartal 95": să critici ușurel, într-un stil grotesc-umoristic. Toți ceilalți trebuie să acționeze într-o cheie strict determinată: dragostea față de patrie, și anume așa cum o presupun și o văd cei aflați la putere", consideră Volovoi, adăugând că situația în Ucraina se va înrăutăți și comunitatea jurnaliștilor se va confrunta încă de mai multe ori cu o asemenea încălcare a drepturilor profesionale.

„Munca noastră presupune să dăm cuvântul la toată lumea, oamenilor care împart diferite puncte de vedere și să punem informația la dispoziția cititorilor, ascultătorilor și spectatorilor noștri. Să condamni un jurnalist pentru munca sa profesională este în afara oricăror critici. Ca și cum ai condamna un brutar pentru că acesta coace pâine sau pe un vânzător pentru că vinde marfă. Noi oferim servicii, iar aceste servicii reprezintă obligația noastră profesională", susține jurnalistul transnistrean.

Valovoi este de părerea că doar instanța are dreptul să aprecieze calitatea muncii jurnalistului și dacă aceasta se încadrează sau nu în limitele legii. În timp ce concluziile cu privire la conținutul informației pot aparține doar cititorilor, spectatorilor și ascultătorilor.

Fluxul de știri
0