Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile locale în cifre: Turul doi la Chișinău și lider incontestabil la Bălți

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile locale noi sunt considerate valide în toate cele 7 localități în care s-au desfășurat, deoarece la ele au participat peste o pătrime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, a anunțat Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 21 mai — Sputnik. Comisia Electorală Centrală a examinat 100% din procesele verbale la alegerile primarilor municipiilor Chişinău şi Bălţi. Astfel, peste două săptămâni, în data de 3 iunie, locuitorii Capitalei vor merge din nou la secțiile de votare pentru a-și alege primarul., în schimb la Bălți însă numele acestuia practic este cunoscut.

Conform datelor preliminare prezentate de CEC, la alegerile locale noi desfășurate pe data de 20 mai, 2018, și-au exercitat dreptul la vot 267.895 de alegători, ceea ce constituie 35,75%.

Către ora 21:00 rata de participare a alegătorilor a constituit 35,53% în municipiul Chișinău (223.529 de alegători); 34,93% (36.437 de alegători) la Bălți; 36,89% în comuna Leușeni, raionul Hâncești; în Nemțeni, raionul Hâncești — 36,85%; în comuna Volovița, raionul Soroca — 46,93%; iar în comuna Pârlița, raionul Ungheni — 39,23%. Cea mai mare rată de participare la alegerile de duminică a fost înregistrată în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei — aici s-au prezentat la urne 52,68% dintre alegători.

Prin urmare, potrivit datelor preliminare, alegerile locale noi au avut loc în toate cele 7 localități, deoarece la ele au participat mai mult de 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, a anunțat CEC.

La Chișinău, nuci unul dintre cei 11 candidați înscriși în cursa electorală nu a reușit să acumuleze mai mult de 50 la sută din voturi, astfel că, peste două săptămâni aici se va desfășura cel de al doilea tur de scrutin.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Societate
Decis: Vom avea turul doi în Capitală cu Ion Ceban și Andrei Năstase

După procesarea a 100% din procesele verbale, liderul cursei este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, cu 40,97 la sută, urmat de candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, care a acumulat 32.12 la sută. Primarul interimar al orașului, Silvia Radu, a acumulat 17,65 la sută din voturile alegătorilor. Al patrulea clasat este candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Constantin Codreanu cu un rezultat de 4,55%. Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal, este al cincilea, cu 3,61% din voturi.

La Bălţi, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Grigorişin Nicolai, este liderul incontestabil al cursei și practic a reușit să acceadă în funcția de primar din primul tur, cu 61,74% din voturile exprimate.

Pragul de validare pentru alegerile locale este de 25 la sudă din numărul alegătorilor. Învingător este candidatul care acumulează mai mult de jumătate din voturile exprimate.

Fluxul de știri
0