CHIȘINĂU, 19 mai — Sputnik. Reprezentanții a trei companii farmaceutice și 9 medici din Republica Moldova au fost trimiși în judecată pentru că au pus la cale o schemă frauduloasă. Agenții de vânzări ai companiilor farmaceutice au avut o înțelegere potrivit căreia medicii promovau anumite medicamente în schimbul unor remunerări.
Reprezentanții companiilor farmaceutice identificau medici și îi convingeau să prescrie pacienților anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. Angajații instituțiilor medicale le prescriau preparatele pacienților, dar și farmacia de unde pot fi achiziționate, contrar obligației acestora de a prescrie doar substanța activă, și nu denumirea preparatului.
În schimbul serviciilor de promovare, angajații medicali erau remunerați sistematic cu bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele țării.
În timpul documentării, s-au constatat și cazuri când agenții de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienților, motivul era apropierea datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului.
În cadrul perchezițiilor desfășurate în luna februarie de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA la unii agenți de vânzări, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru dosar, inclusiv bani și bunuri, destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale.
La fel, au fost ridicate listele cu evidența nominală a medicilor implicați în rețeaua de promovare a medicamentelor, instituțiile medicale în care activau aceștia, denumirea preparatelor ce urmau să fie prescrise pacienților, dar și sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare. Totodată, au fost ridicate rețete ștampilate cu preparatul farmaceutic prescris însă fără indicarea numelui pacientului, dar și sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută.
Reprezentanții companiilor farmaceutice și-au recunoscut vina și au întors prejudiciul cauzat pacienților în mărime de 365 900 de lei. În cazul acesta se va recurge la o procedură specială. Dacă vor fi găsiți vinovați indivizii riscă până la 57.500 de mii de lei sau până la trei ani de închisoare. La fel aceștia nu vor putea ocupa funcții publice timp de 5 ani.
În cazul medicilor, 4 dintre cei 9 învinuiți și-au recunoscut vina și riscă o amendă de până la 37.500 sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 180 de ore.
Percheziții de amploare, marca PCCOCS: Iată pe cine i-au vizitat procurorii>>>
În context, dacă instanța va decide astfel, figuranții vor suporta cheltuielile de judecată în mărime de 250 000 de lei.