Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Le-a luat banii propriilor angajați: Iată ce a pățit directorul unei școli profesionale

© SputnikȘcoală (poză simbol)
Școală (poză simbol) - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au finalizat urmărirea penală și au transmis în judecată dosarul în privința directorului unei școli profesionale din Capitală.

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Directorul unei școli profesionale este învinuit că, timp de mai bine de un an, i-ar fi deposedat pe unii angajaţi de-ai săi de cardurile salariale şi, respectiv, de bani.

CNA - Sputnik Moldova
Societate
CNA: Capul unei grupări criminale, încătușat

În perioada ianuarie 2017 — martie 2018, directorul şcolii ar fi identificat persoane cu o situaţie materială precară pe care i-a angajat în diferite funcţii auxiliare în instituţia pe care o conducea.

Ulterior, în mod abuziv, le-ar fi luat cardurile bancare, pe care erau transferate salariile, pentru a extrage banii şi a-i folosi în interes personal.

Ca să-şi camufleze acţiunile infracţionale şi să evite eventuale nemulţumiri din partea angajaţilor, conducătorul instituţiei le transmitea acestora o parte din bani (1200 — 1300 de lei).

Sumele rămase pe cont, care variau între 3000 şi 4000 de lei, în funcţie de postul ocupat de angajat, erau însuşite de director.

Богдан Зумбряну - Sputnik Moldova
Societate
Ce a căutat directorul CNA la liceul Gheorghe Asachi - detalii

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul și-a recunoscut vina, încheind un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a recuperat benevol prejudiciul cauzat statului prin delapidare, în mărime totală de 62 de mii 833 de lei. Totodată, în cadrul urmăririi penale a fost aplicat sechestru pe mijloace bănești ale învinuitului, în mărime de 15 mii de euro.

Prejudiciul cauzat angajaților prin escrocherie ajunge la 151 de mii 460 de lei — recuperarea acestora urmând a fi decisă de către instanța de judecată.

Cu pile la procurori: Un bărbat din Bălți, reținut de CNA>>>

Pentru delapidarea averii străine în proporții considerabile, legislaţia naţională prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 850 la 1350 de unități convenținale sau închisoare de la doi la șase ani — în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la cinci ani. La fel și pentru escrocherie, legislația prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unități convenționale sau închisoare de la doi la șase ani — în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la trei ani.

Fluxul de știri
0