CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Pe 19 mai, în Moldova este marcată Ziua Internațională a Muzeelor. În această zi, toți doritorii pot vizita gratuit orice muzeu din țară.
Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. Aproape 50 de state ale lumii desfășoară în această zi acțiunea ”Noaptea Muzeelor”.
În Moldova această acțiune se desfășoară al 14-a an consecutiv, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, numărul vizitatorilor muzeelor din țară a crescut de la 271 la 681 de mii de persoane. Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de instituțiile muzeale, prezentându-le activitatea într-o altă perspectivă, dar și de a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor și a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.
Muzeul Național de Istorie a Moldovei organizează atelier de origami pentru copii și părinți, proiecții din cadrul ediției speciale a Festivalului Internațional de Film Documentar "Cronograf", expoziție de motociclete vechi și noi. Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne va fi organizat un program cultural-educativ pentru pasionații de istorie și tradiții militare.
Seara va fi prezentat un spectacol de muzică ușoară, susținut de artiștii Radu Dolgan, Ricu Vodă, Lavinia Rusu, Doinița Gherman, Roxana, frații Cordineanu ș.a.
Muzeul Național de Artă a Moldovei, pe lângă expozițiile permanente, invită doritorii să viziteze expoziția de artă interactivă și realitate augmentată, precum și la ateliere de desen pentru copii și adulți. În cadrul unui recital muzical va evolua interpreta Geta Burlacu, dar și cuartetele Select Strings Quartet și Pasione.
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va organiza master-class de interpretare la tobe africane, precum și câteva spectacole. În scuarul muzeului vor fi ateliere ale meșterilor populari.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, în perioada 14-27 mai, 66 de muzee și instituții culturale din 18 raioane și-au anunțat programele, care conțin activități variate, ce scot în evidență patrimoniul cultural național și local.
În Registrul Național al Muzeelor din Republica Moldova sunt înscrise 124 muzee, dintre care doar 6 muzee cu 12 filiale sunt în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.