Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fundaţia lui Soros își încheie activitatea în Ungaria, dar nu pleacă cu totul

© AP Photo / Ferdinand OstropHungarian-American investor George Soros (File)
Hungarian-American investor George Soros (File) - Sputnik Moldova
Abonare
În acelaşi timp, şeful de cabinet al premierului maghiar anunţă o înăsprire a legii „Anti Soros".

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Organizaţia lui George Soros îşi va închide biroul din Budapesta şi se va muta în capitala Germaniei.

Fundaţia pentru o Societate Deschisă a explicat, într-un comunicat de presă, că a decis să plece dintr-un mediu politic şi legal din ce în ce mai represiv.

În fapt, situaţia nu era deloc una comodă pentru oamenii lui Soros. În luna aprilie, site-ul maghiar de ştiri 444.hu anunţase deja că sediul Fundaţiei se va închide la finalul lunii august, potrivit Sputnik.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during his state-of-the-nation address in Budapest, Hungary, February 10, 2017. Among world leaders, Orban is known as one of Soros' most outspoken critics. - Sputnik Moldova
Orban: Rețeaua "Soros" din Bruxelles creează o "Europă a populației mixte"

Ei se plâng că această decizie vine în contextul în care guvernul maghiar pregăteşte impunerea de noi restricţii împotriva organizaţiilor neguvernamentale „prin ceea ce a denumit pachetul legislativ Stop Soros", informează ştiripesurse.ro.

Problema este alta. Şi anume, dorinţa reprezentanţilor Fundaţiei de a-şi lua revanşa faţă de Ungaria. Aceştia spun că organizaţia va continua să susţină activitatea grupărilor societăţii civile în probleme ca drepturile omului, societate, cultură, artă, libertatea presei etc.

Cu alte cuvinte, ne putem aştepta la acţiuni destabilizatoare împotriva guvernului Viktor Orban.

Luni, Antal Rogan, şeful de cabinet al premierului ungar a declarat în cadrul unei audieri în Parlament că guvernul se va folosi de noul său mandat electoral pentru a înăspri legea „Anti Soros", precizând că este nevoie de o lege mult mai aspră decât cea actuală.

Fluxul de știri
0